Pengawal selia China untuk menghidupkan semula aplikasi Didi dan All-Truck Alliance

Pengawal selia China mengakhiri siasatan mereka terhadap platform teksi Didi, platform pengangkutan digital All Car Alliance dan platform pengambilan dalam talian Shizhan sebagai persiapan untuk mencabut larangan semasa terhadap pengguna baru. Akibatnya, aplikasi syarikat-syarikat ini kini akan dibenarkan untuk disenaraikan di gedung aplikasi domestik dan membenarkan pendaftar baruWall Street JournalMelaporkan pada hari Isnin, memetik orang yang mengetahui perkara itu.

Terpengaruh dengan berita itu, harga saham Didi melonjak lebih dari 60%, dan All Automobile Alliance meningkat lebih dari 37%, tetapi dapat meningkat lebih dari 20%. Tetapi ketiga-tiga syarikat itu dijangka menghadapi hukuman kewangan sambil menawarkan 1 peratus kepada pemerintah dan melibatkan pemerintah secara langsung dalam membuat keputusan korporat.

Ketiga-tiga syarikat itu dipublikasikan di Amerika Syarikat pada bulan Jun lalu, tetapi tidak lama kemudian, pemerintah China mulai meningkatkan penapisan dalam talian dan melakukan penyelidikan keselamatan data terhadap syarikat-syarikat tersebut. Penyiasat melakukan siasatan lapangan selama sebulan mengenai rekod dalaman, e-mel dan komunikasi dalaman syarikat, tetapi pihak berkuasa tidak menemui masalah material dengan syarikat tersebut, menurut orang yang mengetahui perkara itu.

Di antara ketiga-tiganya, Didi paling teruk dilanda dan masih menghadapi pemeriksaan dari perkhidmatan keselamatan China dan pihak berkuasa AS yang berkaitan. Beberapa hari selepas Didi dipublikasikan di New York, pengawal selia China memerintahkan penghapusan 25 aplikasi mudah alih yang dikendalikan oleh syarikat itu. Ia juga meminta syarikat itu berhenti mendaftarkan pengguna baru, dengan alasan keselamatan negara dan kepentingan awam.

Lihat juga:Taxi Didi akan dikeluarkan dari NYSE

All-Truck Alliance telah komited untuk membina platform yang cekap untuk memadankan pemandu dan pemilik kargo. Pada 22 Jun 2021, syarikat itu disenaraikan di Bursa Saham New York. Pada bulan Julai 2021, Pentadbiran Ruang Siber Nasional melakukan tinjauan keselamatan siber pada aplikasinya “Yunmanman” dan “Train Gang”, dan menetapkan sekatan pada pengguna baru yang berdaftar. Aplikasi tersebut kini telah menyambung semula pendaftaran pengguna baru, lapor agensi berita Cailian.