Pengawal selia China mengeluarkan denda $2.8 bilion untuk Alibaba kerana melanggar undang-undang antitrust

Media rasmi ChinaBerita XinhuaDilaporkan bahawa gergasi e-dagang China Alibaba menerima denda 18.2 bilion yen ($2.8 bilion) pada awal hari Sabtu.

Agensi Berita Xinhua mendedahkan bahawa Pentadbiran Negeri China untuk Peraturan Pasaran melancarkan siasatan ke Alibaba pada Disember 2020. Pengawal selia menuduh gergasi e-dagang China menyalahgunakan dominasinya dalam pasaran membeli-belah dalam talian. Pihak berkuasa China yang berkaitan telah memulakan siasatan khas ke dalam kes itu. Setiap pasukan khas telah menyelesaikan penyelidikan yang luas, wawancara mendalam dengan kakitangan yang relevan di dalam syarikat, dan menggunakan analisis data besar dan pengesahan mendalam.

Laporan selanjutnya mendakwa bahawa Alibaba telah melakukan penyalahgunaan sejak 2015 dengan secara khusus menghendaki pedagang untuk beroperasi hanya pada platform e-dagang mereka. Di samping melarang syarikat daripada menghubungi platform e-dagang lain, Alibaba juga menggunakan dominasi pemasaran, peraturan dan peraturan platform, algoritma dan cara lain untuk menghukum syarikat yang tidak mematuhi dasar Alibaba untuk memastikan dominasi pasaran syarikat.

Siasatan ini menyebabkan pengawal selia China mengeluarkan denda 18.2 bilion yen ($2.8 bilion) kepada Alibaba Group, angka yang dikira berdasarkan 4% daripada hasil jualan tahunan Alibaba di China pada tahun 2019. Alibaba juga dikehendaki mengemukakan laporan pematuhan kepada pengawal selia selama tiga tahun berturut-turut bermula pada tahun 2021.

Berikutan keputusan ini, media rasmi ChinaHarian rakyatKomen mengatakan bahawa denda itu adalah isyarat kuat dari pengawal selia untuk membersihkan pasaran dan memastikan persaingan yang adil dan teratur.

Denda itu adalah salah satu berita negatif terbaru dari Alibaba Group, sebuah syarikat e-dagang China yang telah mengalami beberapa permusuhan oleh kerajaan China. Awal Khamis,Financial TimesDilaporkan bahawa kerajaan China telah memaksa sekolah perniagaan elit Jack Ma, Lakeside University, untuk menggantung pendaftaran. Laporan Financial Times selanjutnya membayangkan bahawa pegawai kerajaan China mula melihat sekolah perniagaan elit sebagai kumpulan yang boleh membahayakan kepentingan Parti Komunis China. Walaupun Jack Ma meninggalkan kedudukan kepimpinan Alibaba pada tahun 2019, pegawai kerajaan masih mengaitkan pengaruh Jack Ma dengan gergasi e-dagang yang diciptanya lebih daripada 20 tahun yang lalu.

Lihat juga:Pengawal selia antimonopoli China mengeluarkan peraturan baru kepada syarikat gergasi teknologi untuk mempromosikan persaingan pasaran yang adil

Penalti ini berlaku selepas Oktober 2020, apabila Jack Ma secara terbuka mengkritik pengawal selia industri kewangan China dan bank milik negara. Kenyataan Ma secara langsung memberi kesan kepada unit perniagaan pembayaran Jack Ma, Ant Group. Syarikat pembayaran kewangan pada asalnya dijadualkan untuk umum pada bulan November dengan penilaian $37 bilion.

Di samping itu, kerajaan China telah memberi tekanan kepada Alibaba untuk melepaskan kepentingannya di South China Morning Post, kumpulan media swasta terkemuka di China, takut bahawa syarikat e-dagang China akan mempengaruhi pendapat umum.BloombergMenurut laporan, South China Morning Post merancang untuk mengurangkan 4% kakitangannya dalam bahagian produk, teknologi dan langganan.