Pengawal selia China menentukan masa depan insentif cukai untuk kenderaan tenaga baru

Xin Guobin, timbalan menteri Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat, mengatakan pada sidang media pada hari Selasa ketika berbicara mengenai rancangan Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat China untuk pembangunan kenderaan tenaga baru yang berkualiti tinggi di masa depan:Akan mengkaji sama ada untuk meneruskan dasar cukai pilihan untuk kenderaan tenaga baru secepat mungkin, dijadualkan dihentikan pada akhir tahun ini.

Pada bulan April tahun lalu, Kementerian Kewangan dan dua kementerian lain mengeluarkan pengumuman bahawa dari 1 Januari 2021 hingga 31 Disember 2022, semua pembelian NEV akan dikecualikan daripada cukai pembelian kenderaan. Skop NEV yang dikecualikan daripada cukai pembelian kenderaan merujuk kepada kenderaan elektrik tulen, kenderaan hibrid plug-in, dan kenderaan sel bahan bakar.

Xin Guobin juga menyatakan bahawa Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat akan mengoptimumkan kaedah pengurusan “Titik Penggunaan Bahan Bakar Purata Perusahaan & Titik Kenderaan Tenaga Baru”, meningkatkan kejayaan dalam bateri sistem baru dan sistem operasi automotif, dan melancarkan projek perintis bandar untuk elektrifikasi kenderaan sektor awam sepenuhnya. Kami akan terus meningkatkan sistem standardisasi dan memperkuat pengawasan keselamatan.

Sim dalam pertemuan itu membincangkan lebih lanjut mengenai perkembangan NEV di China. Dari segi pengeluaran dan penjualan, penjualan kumulatif NEV meningkat tajam dari 20,000 pada akhir 2012 menjadi 11.08 juta pada akhir Mei 2022. Sejak 2015, jumlah pengeluaran dan penjualan menduduki tempat pertama di dunia selama 7 tahun berturut-turut.

Dari segi teknologi, ketumpatan tenaga bateri berkuasa NEV telah meningkat sebanyak 1.3 kali berbanding tahun 2012, dan harganya telah jatuh sebanyak 80%. Dari perspektif jenama korporat, antara sepuluh model NEV terlaris di dunia pada tahun 2021, jenama China merangkumi enam. Di antara sepuluh syarikat teratas dalam penghantaran bateri kuasa, syarikat China menyumbang enam.

Lihat juga:China Passenger Car Association mengumumkan kedudukan penjualan NEV China pada bulan Mei

Dari perspektif kemudahan sokongan, pada akhir 2021, China telah membina 2.617 juta cerucuk pengecasan dan 1.298 stesen pertukaran bateri, membentuk rangkaian pertukaran bateri yang boleh dicas semula terbesar di dunia.