Pengawal selia China memperkuat pengawasan basikal bersama dan syarikat penyewaan bank kuasa, termasuk Meituan

Pentadbiran Negeri untuk Peraturan Pasar terus memperkuat pengawasan persaingan dan harga dalam ekonomi perkongsian.

Pada hari Isnin petang, pihak berkuasa mengumumkan bahawa mereka sedang menyiasat kes penumpuan pengendali dalam pengambilalihan Street Power dan Sodian, serta kes yang tidak diisytiharkan dalam pengambilalihan Mobike oleh Meituan. Di samping itu, 8 syarikat ekonomi perkongsian diperintahkan untuk memperbaiki harga.

Pada 3 Jun tahun ini, agensi pengawalseliaan China mengadakan pertemuan panduan pentadbiran, meminta 8 syarikat pengguna bersama termasuk Meituan, Haro Travel, Didi Bicycle, dan Zhixiang (“Energy Monster”) untuk memperbaiki peraturan harga dan beroperasi sesuai dengan undang-undang.

Selepas pembetulan awal, harga keseluruhan industri perkongsian bank kuasa dilaporkan telah jatuh sedikit. Enam syarikat yang diperintahkan untuk membuat pembetulan mengendalikan sejumlah 4.26 juta stesen penyewaan bank kuasa bersama, merangkumi sekitar 80% bahagian pasaran. Syarikat-syarikat yang berkaitan telah meningkatkan lagi peraturan harga, berkomunikasi dengan pedagang koperasi, dan menurunkan harga. Pada masa ini, harga purata setiap jenama adalah 2.2 yuan ($0.34) hingga 3.3 yuan sejam, dan 69% hingga 96% daripada bank kuasa sewa ditandakan pada 3 yuan dan ke bawah sejam. Harga bank elektrik sewa di lokasi seperti tarikan pelancong yang popular dan kawasan yang sibuk secara komersial tetap di atas purata.

Pengawal selia akan terus memperkuat pengawasan ekonomi perkongsian. Sejak syarikat penyewaan basikal Ofo yang kini tidak berfungsi terperangkap dalam persaingan dalam industri basikal bersama, syarikat yang tinggal telah beralih ke syarikat gergasi teknologi.

Pada 4 April 2018, syarikat gergasi teknologi Meituan mengumumkan pemerolehan milik penuh syarikat perkongsian basikal Mobike, dan kemudian menukar namanya menjadi Meituan Bicycle. Menurut laporan media, Mobike dijual kepada Meituan dengan harga keseluruhan AS $3.7 bilion, termasuk pertimbangan efektif AS $2.7 bilion (wang tunai AS $1.2 bilion dan ekuiti AS $1.5 bilion) dan hutang AS $1 bilion.

Syarikat ekonomi perkongsian hari ini mencari keuntungan dengan menaikkan harga. Sejak 2019, Mobike, Haro Travel, dan Didi, tiga pengeluar utama dalam industri basikal bersama, secara kolektif menaikkan harga basikal.

Lihat juga:Meituan mengumumkan keputusan suku kedua, menghadapi siasatan oleh pengawal selia pasaran

Ketua Pegawai Eksekutif Meituan Wang Xing mengatakan pada pertemuan pendapatan pada hari Isnin: “Matlamat’kemakmuran bersama’ sangat berakar pada gen Meituan, dan bahkan tercermin dalam nama syarikat kami. Dalam bahasa Cina, ‘kecantikan’ bermaksud’baik, makmur, dan’tuan’ adalah’bersama’, jadi kedua-dua perkataan itu menambah’menjadi lebih baik bersama'”.

“Baru-baru ini, pemerintah telah memperkenalkan serangkaian langkah-langkah pengawalseliaan untuk perusahaan Internet, yang melibatkan anti-monopoli, keamanan data, pembelian kelompok masyarakat, dll., Ditambah dengan perhatian masyarakat terhadap pedagang dan pengendara pengiriman makanan, ini adalah peringatan dan motivasi bagi kami. Langkah-langkah pengawalseliaan sangat penting bagi kemakmuran yang berkekalan dan pembangunan industri Internet yang teratur. Mereka bukan sahaja dapat mempromosikan persaingan yang adil dan teratur, tetapi juga mempromosikan pembangunan. Ini berlaku di China, dan begitu juga di seluruh dunia. Meituan berjanji untuk memperkuat pengurusan dalaman syarikat sesuai dengan kebijakan dan peraturan, secara aktif memperbaiki dan menghindari risiko, “kata Wang Xing.

Meituan selalu melindungi keselamatan data dan privasi pengguna dengan ketat. Kami menghormati pilihan pedagang, memperhatikan persekitaran kerja pekerja dan kesejahteraan pengamal penghantaran makanan. Dengan perkembangan industri runcit, kami akan secara aktif menyesuaikan strategi harga kami dan mengembangkan perniagaan kami dengan perspektif jangka panjang.,” tambahnya.