Pengawal selia China memanggil 11 syarikat penumpang yang melanggar peraturan

Pada hari Rabu, lima pengawal selia China telah memanggil dan mewawancarai 11 syarikat penumpang, termasuk Didi Chuxing dan Shouqi Car-hailing, untuk memperbaiki masalah operasi haram dan mengganggu pesanan pasaran.

Syarikat Shunfeng lain yang terlibat termasuk T3, Meituan, Cao Cao, Otonavi, Dida Travel, SAIC Mobile, Ruqi, Sunshine, Wanshun, dll. Mesyuarat itu dianjurkan bersama oleh Kementerian Pengangkutan, Pentadbiran Ruang Siber China, Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat, Kementerian Keselamatan Awam dan Pentadbiran Negeri untuk Peraturan Pasar dan agensi pengawalseliaan lain.

Pengawal selia China mendakwa bahawa perkhidmatan tersebut mengganggu persaingan pasaran yang adil dengan merekrut pemandu dan kenderaan yang tidak dibenarkan.

Kementerian Pengangkutan membuat beberapa permintaan untuk platform, menekankan bahawa mereka mesti menyediakan sasaran khusus untuk pematuhan kenderaan dan pemandu menjelang akhir tahun ini.

Mengikut keperluan, platform mesti segera berhenti merekrut kenderaan dan pemandu yang tidak patuh. Apabila pemandu baru mendaftar, mereka yang tidak dapat memberikan lesen tidak akan diluluskan.

Pengawal selia mengatakan bahawa platform menaiki teksi tidak boleh memikat pemandu untuk bergabung melalui promosi palsu, dan tidak boleh menyerahkan risiko perniagaan kepada pemandu itu sendiri. Tanpa persetujuan pengguna, maklumat peribadi pengguna tidak boleh diberikan kepada pihak ketiga.

Lihat juga:Platform perjalanan yang disokong oleh Geely, Caocao Travel, menerima pusingan pembiayaan baru berbilion-bilion

Pemandu juga harus mendapat rehat yang cukup, dan syarikat harus mengurangkan komisen mereka untuk setiap perjalanan, tambah pengawal selia. Semua platform mesti mengumumkan kadar harga dan yuran mereka kepada orang ramai.

Platform Shunfengche ini menyatakan bahawa mereka akan memperbaiki masalah di atas dan risiko keselamatan lain seperti yang diperlukan.