Pengasas Li Automobile: SUV paling sesuai untuk pengembangan jarak dalam lima tahun akan datang

Li Xiang, pengasas dan pengerusi pembuat kereta elektrik China Lee Motors, bercakap mengenai perancangan produk jangka sederhana dan jangka panjang syarikat itu dalam satu panggilan persidangan selepas laporan pendapatan suku kedua. Beliau berkata dalam tempoh lima tahun akan datang,Penyelesaian jarak jauh masih merupakan penyelesaian terbaik untuk model SUV, syarikat akan terus meningkatkan kecekapan penyelesaiannya.

Li Xiang menyebut pesaing Li Auto BYD’s Han Sedan dan Tang SUV sebagai contoh. Harga kedua-dua model itu serupa, tetapi penjualan model Han Chun EV lebih tinggi daripada model super hibrid, dan model super hibrid dalam siri Tang telah mencapai penjualan yang lebih baik. “Pengguna membelanjakan 200,000 yuan ($29,475) atau 300,000 yuan ($44,211) untuk SUV berdasarkan keperluan hiburan luar,” kata eksekutif itu.

Kenderaan elektrik jarak jauh diubahsuai dengan enjin bahan api berdasarkan kenderaan elektrik tulen. Apabila bateri rendah, enjin digunakan untuk menjana elektrik dan mengecas bateri. Perlu diingat bahawa enjin kenderaan elektrik jarak jauh tidak terlibat dalam pemacu langsung, dan tidak mempunyai mekanisme yang didorong oleh bahan api seperti klac atau kotak gear. Kedua-dua penghantaran Li ONE dan L9 yang akan datang adalah model jarak jauh.

Pada pertemuan itu, Lee juga menjawab pertanyaan mengenai “program jangkauan yang ketinggalan”. Dia mengatakan bahawa penggunaan tenaga L9 telah diuji oleh media arus perdana. Sekiranya kehilangan kuasa, penggunaan bahan bakar L9 adalah 60% daripada kenderaan bahan bakar dalam julat harga yang serupa. Penyelesaian jarak jauh bertujuan untuk menambah jarak jauh untuk kenderaan elektrik, dan bukannya membenarkan kenderaan bahan bakar menggunakan bateri, yang perlu dibezakan.

Untuk membuktikan kelebihan rancangan pengembangan jarak jauh, Li ingin membandingkan syarikat kereta lain, Changan Automobile. “Syarikat kereta tradisional seperti Changan sangat baik. Jenama kenderaan tenaga baru Changan Deep Blue juga telah memilih untuk menggunakan penyelesaian jarak jauh. Changan mempunyai teknologi kenderaan hibrid plug-in (PHEV), tetapi mereka dengan tegas memilih penyelesaian jarak jauh. Kerana yang terakhir menyokong kereta elektrik, PHEV adalah kenderaan bahan bakar.”

Lihat juga:Kerugian keuntungan Q2 berkembang, panduan Q3 jatuh dari jangkaan

Namun, ketika ditanya mengenai kelebihan daya saing L9 berbanding dengan model jarak jauh seperti AITO M5 yang dilancarkan oleh Huawei dan Seres, Li Auto tidak memberikan respons terperinci, tetapi mengatakan bahawa L9 sangat kompetitif di antara model dengan julat harga yang serupa. Akan memberi perhatian lebih kepada bagaimana memenuhi keperluan pelanggan.

Bagi EV tulen yang diminati oleh pasaran, Li Xiang mengatakan bahawa EV tulen kereta litium mempunyai “bentuk yang sangat unik” dan masih akan dikuasai oleh ahli keluarga. Li Auto telah mendedahkan bahawa model elektrik tulen pertamanya akan dilancarkan pada tahun 2023.