Pengasas Dangdang menuduh Luckin Coffee memonopoli biji kopi Ethiopia

Baru-baru ini,Li Guoqing, pengasas platform e-dagang China Dangdang.com, mengeluarkan video yang mempersoalkan pembelian Luckin Coffee hampir separuh daripada biji kopi Hambera yang ada, menunjukkan bahawa transaksi itu mungkin merupakan monopoli tersembunyi dalam rantaian bekalan hulu.

Lee percaya bahawa menggunakan biji campuran cukup baik untuk rantai kopi, dan membeli biji Hambella akan meninggalkan orang yang membuat kopi butik tanpa bekalan biji kopi atau menyebabkan harga biji kopi butik meningkat dengan ketara.

Luckin Coffee menanggapi cadangan itu di bahagian komen catatan Lee, dengan mengatakan: “Lebih dari 90 tan biji kopi Hambera dimenangi melalui tender luar negara. Agak menakutkan untuk menyebutnya sebagai monopoli bekalan hulu”.

Rangkaian kopi Hambera baru Luckin Coffee sangat popular.Akaun Weibo rasmi syarikatSatu kenyataan pada hari Selasa mengatakan bahawa koleksi itu habis dijual di beberapa bandar dan kedai, menggunakan hampir separuh daripada 90 tan biji kopi Hambera yang dibeli hanya dalam 10 hari.

Lihat juga:Lu Zhaoye, mantan ketua Luckin Coffee, memasuki pasar hidangan pasang siap

Beberapa netizen memberi komen dan menjawab, “10 hari? Ini sangat lucu.” Namun, ada yang mempertanyakan langkah itu sebagai strategi iklan, dengan mengatakan “mereka menggunakan strategi pemasaran kelaparan yang sama dengan latte kelapa yang diperkenalkan sebelumnya”.