Pendidikan Oriental Baru Menubuhkan Platform Jualan Produk Pendidikan

“Saya rasa perniagaan siaran langsung adalah revolusi ketiga dalam perniagaan. Yang pertama adalah pasar raya besar, yang kedua adalah e-dagang, dan yang ketiga adalah siaran langsung semasa.” Menulis seperti iniPengasas Pendidikan Oriental Baru Yu MinhongItulah pendapatnya mengenai ekonomi siaran langsung yang disiarkan di akaun WeChat rasminya pada hari Rabu. Dia lebih jauh menggariskan arah eksplorasi New Oriental Education dalam bidang streaming langsung.

Awal minggu ini, Yu Minhong mengetuai New Oriental untuk menubuhkan pasukan “New Oriental Live”. Berbeza dengan “Oriental Optimal”, yang memfokuskan pada produk pertanian, selain alat tulis yang berkaitan dengan pembelajaran, saluran baru juga berkomitmen untuk mempromosikan produk pendidikannya, buku yang berkaitan dengan pendidikan, dan peralatan pembelajaran perisian dan perkakasan pintar.

“Sejak dasar pengurangan dua kali ganda tahun lalu, bagi saya, New Oriental ingin menjadi syarikat pendidikan dengan produk pendidikan sebagai terasnya. Produk memerlukan saluran penjualan, dan saya menyedari bahawa saluran penjualan yang paling berkesan, selain agensi, adalah siaran langsung. barang.” Yu Minhong percaya bahawa dari masa ke masa, “New Oriental Live” akan menjadi platform penjualan yang berguna untuk produk pendidikan.

Untuk menarik perhatian, Yu dan pasukannya melakukan beberapa acara langsung dari 30 Mei hingga 1 Jun, dan dapat menjual lebih dari satu juta produk pendidikan.

Menurut laporan sebelumnya, setelah hampir setengah tahun menjelajah, Dongfang Optimal, platform siaran langsung lain yang disokong oleh New Oriental, melebihi 1 juta yuan (149,600 dolar AS) dalam GMV satu hari. Pada 2 Jun, Yu bergabung dengan siaran langsung Oriental Optimal untuk membawa barang, dan GMV hampir 2 juta yuan pada hari itu.

Setelah dasar pengurangan dua kali berlaku, penghantaran barang secara langsung kini dianggap sebagai alat transformasi oleh syarikat pendidikan utama. TAL dan Doushen (Beijing) Education Technology Co., Ltd. telah memulakan saluran produk pendidikan mereka sendiri.

Lihat juga:Pengasas New Oriental Education Yu Minhong menafikan keluar dari syarikat itu

Tal kini menjual buku teks, buku dan perkakasan pendidikan melalui saluran siaran langsung Douyin. Tahun lalu, beberapa buku teks syarikat yang dikembangkan sendiri habis terjual, menarik perhatian. Doushen Education mendedahkan dalam laporan kewangannya bahawa pada suku pertama tahun ini, pendapatan perniagaan streaming langsungnya adalah 45.76 juta yuan, dan pendapatan penjualan perisian dan perkakasan pendidikan berjumlah 24.04 juta yuan.