Pendedahan pengeluaran ROBO-01 yang melampau

Pada 5 September, sebuah kenderaan ujian yang menyamar di jalan di Beijing dirakam oleh pemerhati. Dari perincian seperti bentuk dan lampu depan, dapat ditentukan bahawa ini adalah versi produksi ROBO-01, model pertama yang akan dihasilkan oleh media automotif tempatan JiDUFijiphilippines. kgmDilaporkan pada 5 September.

Tahun lepas, Baidu dan Geely menubuhkan usaha sama bernama Jidu. Musim panas ini, Extreme melancarkan versi konsep model pertamanya ROBO-01, yang menggunakan reka bentuk khas seperti pintu berganda dan lidar yang boleh diangkat.

Sebelumnya, Jidu telah menyatakan bahawa kereta konsep ROBO-01 mempunyai persamaan 90% dengan versi pengeluaran terakhirnya. Oleh kerana kekangan undang-undang, peraturan, kos dan teknologi, beberapa reka bentuk canggih untuk kereta konsep akan ditinggalkan.

Kereta konsep yang melampau (sumber gambar: melampau)

Ini dapat dilihat dari video yang baru didedahkan bahawa perbezaan terbesar antara kereta uji dan kereta konsep adalah kembalinya tiang B. Dalam versi konsep ROBO-01, pintu depan menggunakan reka bentuk sayap rama-rama, dan pintu belakang menggunakan reka bentuk kereta. Sudut pembukaan dan penutupan pintu depan dan belakang agak besar, dan kenderaan menggunakan reka bentuk tanpa tiang B, yang menjadikan keseluruhan kabin penumpang kelihatan bersepadu dan mudah bagi penumpang untuk masuk dan keluar dari kereta.

Pada kenderaan ujian, tiang B kembali. Mengenai sama ada pintu belakang terbuka ke belakang, tidak ada pengesahan dari video. Di samping itu, kamera pemanduan berbantu depan di sisi kenderaan juga menggunakan susun atur yang sama dengan Tesla, yang dapat mengurangkan pekali seret dengan lebih baik dan memberikan pandangan sisi yang lebih baik.

Perbezaan besar lain antara kereta konsep yang difoto kali ini dan kereta uji adalah bahawa yang terakhir dilengkapi dengan cermin pandang belakang fizikal, kerana undang-undang dan peraturan semasa tidak membenarkan penjualan kenderaan tanpa cermin pandang belakang fizikal.

Kereta uji Jidu (sumber gambar: Che Dongxi)

Lidar yang boleh diangkat pada kereta konsep juga hilang. Sebelumnya, pada kereta konsep ROBO-01, dua lidar terletak di kedua sisi penutup depan, yang menggunakan reka bentuk yang dapat diangkat. Dilihat dari video sebenar yang diambil oleh netizen, walaupun penutup depan kereta uji ditutup dengan kain hitam, permukaan keseluruhannya agak rata tanpa sebarang penonjolan.

Di pedalaman, perubahan yang paling mungkin adalah stereng teleskopik, yang juga disebabkan oleh undang-undang dan peraturan semasa.

Lihat juga:Sangat merancang untuk memasuki 46 bandar di seluruh negara pada akhir 2023

ROBO-01 Jidu mewarisi set lengkap kemampuan dan sistem keselamatan pemanduan autonomi tahap tinggi Baidu Apollo, dan telah disatukan kembali, dikembangkan dan disahkan untuk pengeluaran besar-besaran dan pengguna. Dengan penghantaran kenderaan, pengguna dapat dengan segera mengalami fungsi pemanduan dibantu tahap tinggi tanpa menunggu peningkatan OTA.