Pendapatan syarikat pendidikan keluarga China Tal Education turun 8.8% tahun ke tahun

Syarikat Tutor Cina Tal EducationMengumumkan keputusan kewangan yang tidak diaudit pada hari Isnin untuk suku ketiga tahun fiskal 2022 yang berakhir pada 30 November 2021.

Pendapatan bersihnya turun 8.8 peratus tahun ke tahun kepada $1.02 bilion, berbanding $1.12 bilion tahun sebelumnya, menurut laporan itu. Kerugian bersih yang dapat diagihkan kepada TAL adalah $99.4 juta, berbanding $43.6 juta tahun sebelumnya.

Untuk sembilan bulan yang berakhir pada 30 November 2021, pendapatan bersih TAL meningkat 22.9% tahun ke tahun kepada AS $3.85 bilion daripada AS $3.13 bilion pada tempoh yang sama tahun lalu. Kerugian perniagaan adalah $615.2 juta, berbanding $141 juta pada tempoh yang sama tahun sebelumnya.

Sejak China secara rasmi melaksanakan dasar “pengurangan berganda”, transformasi institusi pendidikan swasta terkemuka telah menarik banyak perhatian. Sejak Jun 2021, Tal secara berturut-turut memperluas pendidikan berkualiti, kepercayaan, urusan korporat, dan perniagaan pendidikan dewasa seperti peperiksaan masuk pascasiswazah, latihan bahasa, dan belajar di luar negara.

Lompatan pertama Tal melancarkan lima produk pendidikan berkualiti: drama, estetika, kecerdasan, kefasihan, dan literasi. Semasa wabak ini, Tal membuka sistem awan pengajaran dan penyelidikan kepada guru secara percuma, memberikan perkhidmatan kepada 140,000 guru dari lebih daripada 40,000 institusi latihan di 31 wilayah dan bandar di seluruh negara. Dari segi perniagaan antarabangsa, cawangan luar negara TAL telah ditubuhkan di Amerika Syarikat, United Kingdom dan Singapura.

Sebagai tambahan kepada penyesuaian perniagaan syarikat, TAL juga mengalami pergerakan kakitangan yang ketara. Sebelum pengenalan dasar “pengurangan berganda”, Tal mempunyai hampir 100,000 pekerja, tetapi pada akhir tahun lalu, hanya tinggal sekitar 10,000 pekerja.

Gaotu Technology mengeluarkan kemas kini perniagaan pada hari Khamis setelah pemerintah tempatan Beijing mengeluarkan syarat peraturan. Syarikat itu akan menghentikan perkhidmatan kaunseling akademik untuk pelajar sekolah menengah pada akhir Februari. Ini diharapkan dapat memberi kesan buruk yang signifikan terhadap pendapatannya.

Lihat juga:Gaotu Tchidu menjangkakan penurunan pendapatan yang mendadak

Pada bulan Disember 2021, New Oriental memasuki bidang siaran langsung e-dagang untuk meneroka potensi pertumbuhan baru. Namun, dalam dua bulan terakhir, 335 item terjual dengan penjualan hanya 4.5 juta yuan ($710.395).