Pendapatan suku tahunan Alibaba mencecah $3.8 bilion, meningkat 10% tahun ke tahun

Alibaba Group, gergasi teknologi dan e-dagang China, mengumumkanHasil kewangannya untuk suku yang berakhir pada 31 Disember 2021. Pendapatan dalam tempoh tersebut mencapai 242.58 bilion yuan ($38 bilion), peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 10%. Walau bagaimanapun, pendapatan bersihnya dan pendapatan bersih bukan GAAP masing-masing menurun 75 peratus dan 25 peratus tahun ke tahun.

Sementara itu, pendapatan Alibaba dari operasi turun 34% dari tahun ke tahun, dan EBITA yang disesuaikan turun 27% dari tahun ke tahun. Menurut perusahaan, penurunan tersebut sebagian besar disebabkan oleh peningkatan investasi dalam rencana pertumbuhan, peningkatan pengeluaran untuk pertumbuhan pengguna, dan dukungan kepada pedagang.

Perlu disebutkan bahawa Alibaba mengira pendapatan unit perniagaan yang berbeza di bawah struktur organisasi baru untuk pertama kalinya dalam laporan kewangannya. Jumlah pendapatan terutamanya disebabkan oleh peningkatan 7% tahun ke tahun dalam segmen perniagaan China kepada 172 bilion yuan, segmen pengkomputeran awan meningkat 20% tahun ke tahun kepada 19.5 bilion yuan, segmen perkhidmatan pengguna tempatan meningkat 27% tahun ke tahun kepada 12.14 bilion yuan, dan segmen perniagaan antarabangsa meningkat dari tahun ke tahun Didorong oleh 18% hingga 16.45 bilion yuan.

Dari segi pengguna, laporan kewangan menunjukkan bahawa untuk 12 bulan yang berakhir pada 31 Disember 2021, pengguna aktif global ekosistem Alibaba adalah sekitar 1.28 bilion, peningkatan sekitar 43 juta dari 12 bulan yang berakhir pada 30 September 2021. Ini termasuk 979 juta pengguna China dan 301 juta pengguna luar negara, masing-masing meningkat 26 juta dan 16 juta.

Perniagaan runcit komersial antarabangsa Alibaba, yang kebanyakannya terdiri daripada Lazada, AliExpress, Trendyol dan Daraz, berkembang pesat dalam 12 bulan yang berakhir pada 31 Disember 2021, dengan pengguna aktif tahunan sekitar 301 juta dan kenaikan bersih suku tahunan sebanyak 16 juta.

Dalam bidang perniagaan domestik, Taobao Deals dan Taocaicai, sebagai bahagian penting dalam matriks perniagaan pasaran runcit China, melengkapi Taobao. Pada suku tersebut, pesanan berbayar untuk transaksi Taobao meningkat lebih dari 100% tahun ke tahun, sementara GMV Taocai meningkat 30% bulan ke bulan.

Pada suku Disember, pendapatan Cainiao sebelum menghapuskan segmen meningkat sebanyak 23% tahun ke tahun kepada 19.6 bilion yuan. Jumlah bungkusan harian purata yang dihantar melalui rangkaian penghantaran globalnya melebihi 5 juta. Pada suku tersebut, Cainiao melancarkan empat pusat penyortiran yang dikendalikan sendiri di Eropah Barat, menjadikan jumlah pusat penyortiran yang dikendalikan sendiri di rantau ini menjadi tujuh.

Pendapatan perniagaan awan Alibaba meningkat 19% tahun ke tahun kepada 26.43 bilion yuan. Alibaba Cloud terus meningkatkan pengaruh antarabangsa dengan menambah dua pusat data di rantau Asia Pasifik, satu di Korea Selatan dan satu lagi di Thailand. Pada masa ini, Alibaba Cloud menyediakan perkhidmatan pengkomputeran di 25 wilayah di seluruh dunia, termasuk Malaysia, Singapura, Indonesia, Jepun, Jerman dan UAE.

Lihat juga:Alibaba menangguhkan perbincangan untuk mengumpulkan $1 bilion untuk Lazada

Dari segi pelaburan penyelidikan saintifik, perbelanjaan pengembangan produk Alibaba pada suku tersebut adalah 15.7 bilion yuan, berbanding 13.6 bilion yuan pada tempoh yang sama pada tahun 2020. Pada masa yang sama, Alibaba terus mempromosikan rancangan pembelian semula sahamnya. Syarikat itu membeli semula kira-kira 10.1 juta ADS pada suku yang berakhir pada 31 Disember 2021. Alibaba membeli semula kira-kira 42.2 juta ADS dengan harga $7.7 bilion untuk sembilan bulan yang berakhir pada 31 Disember 2021.