Pendapatan Nike 2022 Greater China turun 9% tahun ke tahun

Pada 27 Jun, gergasi sukan Amerika Nike mengumumkanData kewangan utama untuk suku keempat 2022 dan tahun penuh yang berakhir pada 31 Mei 2022. Sahamnya turun hampir 7 peratus pada keesokan harinya dan nilai pasarannya turun $12 bilion.

Laporan kewangan menunjukkan bahawa Nike memperoleh pendapatan AS $12.2 bilion pada suku keempat, turun 1% tahun ke tahun, sementara keuntungan bersih adalah AS $1.4 bilion, turun 3% dari tahun sebelumnya. Pada tahun fiskal 2022, pendapatan tahunan Nike mencapai 46.7 bilion dolar AS, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 5%, dan keuntungan bersihnya adalah 6 bilion dolar AS, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 5%.

Pendapatan Nike di Amerika Utara pada suku keempat adalah AS $5.115 bilion, turun 5% tahun ke tahun. Pendapatan Eropah, Timur Tengah dan Afrika adalah AS $3.251 bilion, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 9%. Pendapatan di Asia Pasifik dan Amerika Latin adalah AS $1.682 bilion, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 15%.

Walau bagaimanapun, pada suku keempat, Nike memperoleh pendapatan AS $1.561 bilion di Greater China, turun 19% tahun ke tahun. Di samping itu, pendapatan tahunan syarikat di rantau ini pada tahun fiskal 2022 adalah $7.547 bilion, penurunan 9% dari tahun ke tahun. Greater China juga menjadi satu-satunya wilayah di mana pendapatan Nike jatuh pada tahun fiskal 2022.

Menurut analisis syarikat itu sendiri, penurunan prestasi di Greater China disebabkan terutamanya oleh kenaikan kos inventori, logistik dan pengangkutan yang disebabkan oleh wabak berskala besar. Penganalisis memberikan ulasan bercampur-campur mengenai prospek Nike di China tahun ini, mengurangkan perbelanjaan dan memilih jenama tempatan seperti Li Ning dan Anta, walaupun beberapa bandar besar di China telah mengangkat sekatan ketat terhadap wabak pneumonia mahkota baru.

Lihat juga:Nike Running Club menghentikan perkhidmatan di tanah besar China bulan depan

Di samping itu, menurut aplikasi carian syarikat China, Nike Sports (China) Co., Ltd. dan Nike Commercial (China) Co., Ltd., yang dimiliki sepenuhnya oleh Nike China Holdings Hong Kong Co., Ltd., telah mendaftarkan 328 cawangan di daratan China, tetapi sejak itu 107 telah dibatalkan.