Pendapatan industri permainan China mencapai AS $341 juta pada bulan April

Data CNG menerbitkan “Laporan Industri Permainan April“Pada hari Jumaat, ia menunjukkan bahawa hasil penjualan pasaran permainan China berjumlah 22.99 bilion yuan (AS $3.41 bilion) bulan lalu, penurunan tahun ke tahun sebanyak 3.40%.

Pada bulan April, hasil penjualan pasaran permainan PC China mencapai 4.939 bilion yuan, peningkatan bulan ke bulan dan tahun ke tahun. Secara khusus, sebab utama kenaikan bulan ke bulan adalah bahawa produk terkemuka seperti “League of Legends”,” Crossfire”, dan “Dungeon and Fighters” dipromosikan sebagai tindak balas terhadap aktiviti khas, dan perolehan meningkat. Tetapi kadar pertumbuhan tahun ke tahun hanya 0.09%, dan ukuran pasaran sedikit lebih tinggi daripada tahun lalu.

Hasil penjualan pasaran permainan mudah alih China adalah 16.959 bilion yuan, meningkat 2.39% dari bulan sebelumnya. Peningkatan ini disebabkan terutamanya oleh pelancaran produk baru dan promosi percutian untuk permainan terkenal seperti Game of Peace. Walau bagaimanapun, penurunan tahun ke tahun sebanyak 5.29% disebabkan terutamanya oleh prestasi kerja baru yang lemah.

Terdapat tujuh jenis perlumbaan yang berbeza dalam 10 teratas dengan perolehan terbanyak. Dalam tempoh tersebut, perolehan permainan MMORPG/ARPG adalah yang tertinggi, yang tidak berubah berbanding dengan tempoh yang sama tahun lalu. Peningkatan perolehan permainan RPG berasaskan giliran terutama disebabkan oleh prestasi produk popular seperti “Fantasy Westward Journey” dan “Wen Dao”.

Pada bulan April 2022, jumlah permainan mudah alih yang berhenti beroperasi meningkat sebanyak 150% bulan ke bulan -80% permainan mudah alih telah beroperasi kurang dari dua tahun.

Lihat juga:Permainan miHoYo baru “Honkai: Star Track” membuka ujian beta tertutup kedua

IP adalah atribut penting permainan, dan data CNG juga meninjau permainan yang berasal dari karya budaya sejauh ini tahun ini. Permainan mudah alih “Yu Qingnian”,” Sword Man World 3″ dan produk lain memperoleh perolehan satu bilion yuan pada bulan pertama pelancaran. Melalui operasi pelbagai terminal, Yu Qingnian menduduki tempat pertama dalam senarai permainan baru yang berasal dari karya budaya dengan perolehan tertinggi pada tahun 2022.