Pendapatan iklan syarikat Internet utama China menunjukkan pemulihan pasaran pada Q2 2021

Sehingga minggu ini, beberapa syarikat Internet domestik utama telah mengumumkan laporan kewangan suku kedua mereka. Berdasarkan maklumat dari 12 syarikat Internet yang tersenarai di dalam negara, organisasi media China TopMarketing, yang mengumpulkan pendapatan iklan dari syarikat-syarikat utama, mendapati bahawa kesan wabak Covid sebahagian besarnya dihapuskan dan pasaran iklan pulih dengan cepat.

Laporan itu menunjukkan bahawa perniagaan pengiklanan secara keseluruhan berkembang dengan stabil berbanding dengan suku kedua tahun lalu, dengan beberapa platform yang muncul berkembang pada kadar rekod.

Laporan kewangan juga menunjukkan ciri-ciri berikut perubahan dalam industri pengiklanan:

Yang pertama adalah peralihan dari aliran ke kualiti. Kajian menunjukkan bahawa 80% pengiklan memilih untuk melabur lebih banyak dalam pemasaran kandungan pada tahun 2021. Platform media yang muncul seperti Stesen B dan Zhihu melancarkan penyelesaian pemasaran yang berfokus pada kandungan. Di sebalik pertumbuhan pesat platform ini, mereka disukai oleh pengiklan. Walau bagaimanapun, model perniagaan jangka panjang mereka masih diuji.

Kedua, menjadikan kandungan menjadi video juga merupakan trend jangka panjang. Menurut laporan penyelidikan yang dikeluarkan oleh Western Securities pada bulan Mei tahun ini, video telah diterima secara meluas oleh penonton kerana biasanya kandungan dinamik yang merangkumi bukan sahaja komponen visual tetapi juga komponen audio. Kandungan video bukan hanya fokus strategik platform video pendek Kuaishou, tetapi juga fokus strategik platform sosial seperti Weibo dan WeChat, dan mempengaruhi evolusi format iklan.

Lihat juga:Pendapatan Q2 JD mencapai 253.8 bilion yuan, lebih tinggi daripada jangkaan pasaran

Trend ini juga tercermin dalam laporan Internet semi-tahunan QuestMobile 2021 baru-baru ini, yang menunjukkan peningkatan besar dalam iklan suapan berita video pendek dan beralih ke video yang muncul sebagai iklan layar terbuka.

Platform besar seperti Alibaba, Weibo, Kuaishou, Xiaomi dan platform lain yang lebih kecil telah melancarkan atau menaik taraf sistem suapan berita mereka sendiri untuk mengikuti perubahan trend penggunaan kandungan.

Akhirnya, persaingan dalam industri pengguna baru semakin sengit. Menurut laporan, pada separuh pertama tahun ini, terdapat lebih daripada 280 pembiayaan di sektor pengguna baru, dengan jumlah pembiayaan lebih daripada 19 bilion yuan (AS $2.94 bilion).

Di samping itu, platform e-dagang masih menyumbang sebahagian besar anggaran iklan. Platform e-dagang juga memperkenalkan dasar pengurangan dan pengecualian pedagang untuk menurunkan ambang promosi untuk syarikat kecil dan sederhana.