Pendapatan global “League of Legends: Wild Rift” melebihi AS $500 juta

Data terkini dari menara sensor menunjukkan bahawa pengguna di seluruh duniaRiot Games’s League of Legends: Wild RiftTelah membelanjakan lebih dari $500 juta melalui App Store Apple dan Google Play.

League of Legends: Wild Rift telah dilancarkan di berbagai wilayah di seluruh dunia sejak Oktober 2020 dan diuji di daratan China sejak Oktober 2021.

Sensor Tower mengatakan bahawa permainan ini berada di kedudukan kedua dalam senarai kejuaraan MOBA untuk separuh pertama tahun 2022, dengan pendapatan terkumpul $218 juta, kedua hanya untuk “Glory of the King” Tencent sebanyak $1.4 bilion dan lebih banyak daripada “Brawl Stars” Supercell sebanyak $149.5 juta.

League of Legends: Wild Rift adalah permainan mudah alih ketiga dari Riot Games. Permainan mudah alih pertama syarikat, Team Battle Tactics, yang dikeluarkan pada bulan Mac 2020, telah menarik $299 juta setakat ini. “Legend of the Roadrunner,” yang dilancarkan pada April 2020, menarik lebih dari $24 juta di box office. Dalam 16 bulan memasuki permainan mudah alih, Riot Games telah memperoleh sejumlah $828 juta.

Perlu disebutkan bahawa China adalah pasaran dengan pendapatan tertinggi untuk “League of Legends: Wild Crack” yang dikeluarkan dan dikendalikan oleh Tencent. Hingga kini, pendapatan judul permainan di China (App Store sahaja) telah mencapai 364.6 juta dolar AS, merangkumi 72.2% daripada jumlah perbelanjaan pemain. Pasaran AS berada di kedudukan kedua, menyumbang 6.8% daripada jumlah pendapatan. Pasaran Korea menduduki tempat ketiga dengan 3.7% daripada jumlah pendapatan.

Lihat juga:Sensor Tower melancarkan senarai pendapatan global penerbit permainan mudah alih China pada bulan Jun 2022

Di samping itu, League of Legends: Wild Crack Players membelanjakan $425.2 juta di App Store, atau 84.2% daripada jumlah pendapatan. Google Play melebihi $80 juta, merangkumi 15.8%. Tidak termasuk China, App Store menyumbang sekitar 43% dari pendapatan global, sementara Google Play menyumbang sekitar 57% dari perbelanjaan pemain.