Pendapat: Berhati-hatilah dengan perangkap kedaulatan digital

Dalam bidang teknologi maklumat dan komunikasi (ICT), silo dan proteksionisme menguasai kebanyakan abad ke-20. Keadaan berubah pada tahun 1970-an ketika liberalisasi pasaran dan teknologi berasaskan Internet membuka era keterbukaan dan persaingan baru, mendorong pertumbuhan dan memberi manfaat kepada berjuta-juta orang.

Malangnya, pendulum berayun ke belakang, dan beberapa negara mengambil sikap pengasingan teknologi. Kemunduran sesat ini berlaku atas nama kedaulatan digital. Untuk kemajuan teknologi dan sosial, pemimpin mesti berusaha untuk membalikkan trend berbahaya ini.

Sehingga tahun 1970-an, pengendali telekomunikasi menikmati monopoli yang diberi kuasa oleh kerajaan. Lima monopoli Barat terbesar, termasuk AT&T, BT dan NTT Jepun, mempunyai satu pembekal peralatan, dan makmal R&D dalaman mereka meningkat dua kali ganda. Pengaturan ini mewujudkan sistem inovasi tertutup dengan peserta yang agak sedikit dan halangan yang tinggi untuk masuk. Hasilnya: inovasi perlahan, keuntungan monopoli yang berlebihan, dan sedikit kerjasama rentas sempadan.

Kecenderungan liberalisasi pasaran bermula pada tahun 1970-an ketika pemerintah AS mengajukan tuntutan antimonopoli terhadap AT&T, yang menyebabkan perpecahan menjadi sembilan syarikat operasi serantau pada tahun 1984. Tidak lama selepas itu, monopoli telekomunikasi di Britain, Jepun, Perancis dan Jerman ditarik balik. Menjelang tahun 1998, Kesatuan Eropah telah menghapuskan mereka semua.

Dengan halangan yang lebih rendah untuk masuk ke pasaran, persaingan telah memaksa syarikat penerbangan besar untuk mula bekerja dengan penyedia teknologi yang lebih luas, termasuk Alcatel, Siemens, NEC, Fujitsu, Cisco, Ericsson, Nortel, Lucent dan Nokia. Tidak lama kemudian, pengendali mula melakukan penyumberan luar R&D sepenuhnya. Pada masa yang sama, sambungan VoIP membolehkan rangkaian berasaskan Internet peribadi untuk menyediakan perkhidmatan suara dan data murah, yang membawa kepada persaingan yang lebih besar dan penggunaan telefon digital yang lebih luas.

Gabungan liberalisasi pasaran dan kemajuan teknologi mewujudkan peluang untuk pemain antarabangsa baru. Industri tertutup dan monopoli menjadi ekosistem terbuka, dan kerjasama antara syarikat swasta, institusi penyelidikan dan universiti menjadi kebiasaan.

Kembalinya kedaulatan

Kecenderungan keterbukaan ini terhenti pada Mei 2019, ketika Huawei dan perusahaan teknologi China lainnya dilanda serangkaian sanksi sepihak dari Amerika Serikat. Langkah-langkah ini merosakkan ekosistem inovasi kolaboratif yang dihasilkan oleh liberalisasi pasaran pada tahun 1980-an dan 1990-an dan melepaskan kuasa berdaulat.

Tuntutan kedaulatan adalah tindak balas terhadap beberapa kuasa pemusnah. Pertama, globalisasi telah menyebabkan syarikat memindahkan pengeluaran ke negara-negara dengan kos yang lebih rendah. Satu lagi, kebangkitan Selatan global menunjukkan bahawa walaupun negara-negara Barat telah menguasai teknologi dan pasaran utama pada masa lalu, inovasi bukan lagi kuasa eksklusif mereka.

Kembalinya kedaulatan menghalang perdagangan global dan merosakkan rantaian bekalan. Ini paling kuat ditunjukkan dalam ketegangan antara Amerika Syarikat dan China, persaingan yang melemahkan kemungkinan kerjasama dan koordinasi.

Kemudian ada kedaulatan digital: pemerintah meminta untuk mempertahankan (atau mendapatkan kembali) kawalan terhadap data warga negara, dan lebih luas lagi, untuk membuat pilihan bebas mengenai teknologi yang mereka gunakan untuk menguruskan rangkaian kritikal dan aspek penting lain dalam kehidupan ekonomi dan awam.

Keperluan sedemikian adalah munasabah pada prinsipnya. Walau bagaimanapun, jika dipengaruhi oleh politik, ia boleh membawa kepada proteksionisme dan mengganggu ekosistem inovasi global. Ini adalah perangkap kedaulatan digital.

Mereka yang terjebak dalam perangkap (secara tidak sengaja atau sebaliknya) membuktikan kedudukan mereka terutama berdasarkan ekonomi dan keselamatan negara, dan melihat industri komunikasi mudah alih sebagai titik kilat yang sangat penting. Bermula dengan pentadbiran Trump dan berlanjutan di bawah Presiden Joseph Biden, AS melarang peralatan rangkaian 5G dari pembekal China dan menekan pemerintah Eropah dan ekonomi utama lain untuk mengecualikan peranti tersebut dari rangkaian mudah alih mereka. Larangan tersebut dilengkapi dengan sekatan perdagangan sepihak pemerintah AS terhadap pembuat chip China, langkah yang bertujuan untuk membatasi pengembangan teknologi utama China.

Akibatnya, tuntutan kedaulatan digital sebenarnya telah menjadi bentuk proteksionisme, menghambat kerjasama lintas batas dan menghambat inovasi yang dapat menghasilkan terobosan teknologi.

Sebagai contoh, R&D yang menghasilkan 5G adalah produk ekosistem inovasi global. Ini tidak berlaku untuk pembangunan yang akhirnya akan membawa kepada rangkaian mudah alih generasi keenam. Dalam persaingan untuk 6G, Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah dan China masing-masing mempunyai projek R & D dan perindustrian yang disokong oleh negara mereka sendiri.

Kebangkitan semula kedaulatan menghalang inovasi global dan mengancam untuk membahagikan dunia ke pulau-pulau yang tidak berkaitan. Ini bukan sahaja merugikan kepentingan negara-negara kaya yang menguasai rantaian nilai ICT global, tetapi juga menghalang kemajuan ekonomi dan sosial orang yang tinggal di negara-negara membangun, yang akan mendapat banyak manfaat daripada integrasi ke dalam ekosistem inovasi global.

Walaupun teknologi memainkan peranan penting dalam menangani cabaran manusia, tadbir urus dan kerjasama global juga perlu. Kami memerlukan pendekatan yang lebih bernuansa, satu cara untuk mengimbangi kepentingan bahagian-bahagian yang berlainan di dunia dan mengiktiraf peranan kerjasama dalam menyelesaikan masalah, walaupun di kalangan pesaing strategik. Pemimpin politik mesti segera memulakan pendekatan baru ini.

Lihat juga:Huawei melancarkan penyelesaian kedudukan dalaman 5G berorientasikan industri pertama