Pemilik TikTok ByteDance Melabur $25 Juta dalam QCraft Permulaan Memandu Sendiri: Laporan

ByteDance, syarikat gergasi teknologi China yang memiliki TikTok dan Douyin, dilaporkan melabur dalam syarikat permulaan pemanduan autonomi QCraft Inc..

Jika disahkan, ia akan menyertai barisan syarikat teknologi seperti Baidu, Alibaba, Tencent dan Huawei dan memasuki pasaran automotif terbesar di dunia.

Menurut Bloomberg, memetik orang yang akrab dengan perkara itu, ByteDance yang berpangkalan di Beijing melabur dalam pusingan terbaru QCraft sekurang-kurangnya $25 juta dalam pembiayaan. Perjanjian itu boleh diumumkan seawal minggu depan.

Sebagai tindak balas kepada Securities Times, QCraft menyatakan bahawa syarikat itu baru-baru ini menyelesaikan siri pembiayaan A1 dan mengumpulkan puluhan juta dolar dalam pelaburan, tetapi tidak memberikan angka yang tepat atau menamakan pelabur.

ByteDance mahupun QCraft segera bertindak balas terhadap permintaan Pandaily untuk memberi komen.

QCraft yang berpangkalan di Silicon Valley diasaskan pada tahun 2019 oleh empat jurutera Waymo. Pekerja syarikat lain berasal dari syarikat memandu sendiri seperti Tesla, Uber dan Ford, serta syarikat teknologi seperti Nvidia dan Facebook.

Syarikat itu berkata ia menggunakan sistem simulasi pintar berskala besar dan rangka kerja pembelajaran autonomi untuk membuat keputusan dan perancangan, mengurangkan kos ujian yang berkaitan dengan teknologi memandu autonomi, dan meningkatkan kecekapan.

Hanya empat bulan selepas syarikat itu ditubuhkan, QCraft memperoleh lesen ujian jalan awam California. Setelah membuka pejabat di Beijing, Suzhou dan Shenzhen pada bulan Disember 2019, syarikat itu melancarkan robobus pertama, Longzhou One, yang dikembangkan sendiri untuk penyelesaian pemanduan autonomi, kurang dari setahun kemudian pada bulan Julai 2020.

Pada masa ini, kereta penumpang kecil menggunakan teknologi QCraft beroperasi di jalan terbuka di bandar-bandar seperti Suzhou dan Shenzhen. Syarikat itu, yang juga disokong oleh IDG Capital, Vision + Capital dan Tide Capital, merancang untuk mempunyai sekurang-kurangnya 100 bas memandu sendiri di jalan terbuka China pada akhir tahun ini.

Baru-baru ini, pembuat kenderaan, syarikat permulaan dan syarikat teknologi China berlumba-lumba untuk membawa kereta memandu sendiri ke pasaran kereta penumpang penggunaMasukkan usaha samaAtau dengan memperoleh syarikat teknologi. Menurut laporan 2019 dari McKinsey, gergasi digital China akan menguasai sistem operasi yang berkaitan dengan kereta dan menetapkan piawaian industri.

Kerajaan China telah menyenaraikan kereta autonomi sebagai salah satu bidang utama pelan “Made in China 2025”, yang bertujuan untuk mengubah China menjadi pengeluar utama produk inovatif mewah.

Lihat juga:Permulaan pemanduan autonomi China QCraft melengkapkan pusingan pembiayaan benih

Kerajaan berharap dapat melihat 30% kereta yang dijual dengan sambungan pintar menjelang 2025 dan telah menyediakan sokongan dasar yang luas untuk sektor EV, termasuk subsidi cukai, undang-undang lesen dan faedah pendaftaran.