Pemilik NIO menolak apa yang disebut’pernyataan pemilik’ untuk kemalangan NOP

Pada 18 Ogos lalu, kenyataan bersama pemilik kenderaan NIO itu menjadi bualan hangat di media sosial dan mencetuskan beberapa perdebatan mengenai kegunaannya. Seorang pemilik NIO kemudian menyiarkan di Weibo bahawa dia tidak pernah melihat atau mengambil bahagian dalam pernyataan itu di aplikasi NIO sebelumnya. Lebih ramai pemilik NIO menyertai pasukan ini.

Pemilik itu menambah, “Walaupun tidak ada masalah dengan kandungannya, saya secara peribadi tidak setuju dengan pernyataan ini. Adalah bodoh dan menjengkelkan bagi NIO untuk menyatakan bagi pihak pengguna atas nama mereka dan bukannya (syarikat) itu sendiri.” Banyak pemilik NIO menyatakan rasa tidak puas hati kerana diwakili tanpa alasan.

Sebagai tindak balas kepada kejadian baru-baru ini di mana seorang usahawan berusia 31 tahun meninggal dunia dalam kemalangan kereta semasa menggunakan fungsi Pilot Navigation (NOP), kira-kira 500 pemilik NIO secara kolektif bercakap dan mengeluarkanKenyataan bersamaSokong NP/NOP hari ini. Kenyataan itu menyatakan bahawa NIO tidak mengelirukan atau mengelirukan pengguna dalam pengenalan dan promosi ciri NP/NOP. Pemandu harus sedar bahawa ciri NIO NP/NOP adalah untuk pemanduan dibantu, bukan pemanduan autonomi. Kenyataan itu menyeru pihak media dan media diri memahami konsep berkenaan sebelum melaporkan isu membabitkan kenderaan syarikat berkenaan.

Lihat juga:Pemandu Nio ES8 maut ketika memandu menggunakan juruterbang NOP

Pada petang 16 Ogos, NIO mengeluarkan kenyataan untuk kali pertama mengenai kematian pemilik ES8 dalam kemalangan jalan raya. Syarikat itu mengatakan bahawa anggota perkhidmatannya mematikan kuasa di tempat letak kenderaan, tindakan yang dirancang untuk memastikan keselamatan bateri kenderaan setelah perlanggaran berkelajuan tinggi. Tindakan ini tidak menyebabkan sebarang kehilangan data. NIO telah bekerjasama secara aktif dengan pasukan penyiasatan kemalangan. Di bawah keperluan dan saksi pihak-pihak yang berkaitan, pengekstrakan dan pendedahan data langsung pertama pada petang 13 Ogos. Pada masa ini, pasukan teknikal dari ibu pejabat NIO telah tiba di Putian dan akan membantu menyaring data.