Pemilik NIO memperoleh keuntungan dengan menggunakan mod pertukaran bateri semasa pemadaman elektrik

Dipengaruhi oleh cuaca suhu tinggi baru-baru ini, penawaran dan permintaan elektrik di wilayah Sichuan-Chongqing dan wilayah barat laut ketat, dan pemotongan kuasa diperlukan untuk memastikan kesinambungan bekalan elektrik untuk jumlah penduduk terbesar. Rangkaian industri automotif dan perkhidmatan cerucuk pengisian di rantau ini juga terjejas. Dalam konteks ini,Seorang pemilik NIO berkongsi manfaat yang diperolehnya daripada model pertukaran bateri pengeluar kereta elektrik.

Komuniti di mana pemiliknya berada masih mempunyai bekalan elektrik, jadi dia menggunakan timbunan pengisiannya sendiri untuk memberi kuasa yang cukup kepada kenderaan tersebut. Dia kemudian memandu ke stesen pertukaran bateri NIO dan menggantinya dengan bateri kosong. Aplikasi NIO miliknya menunjukkan bahawa dia menerima tenaga baru sebanyak -57.3 darjah, dan kredit yang diperoleh boleh digunakan sebagai wang untuk membeli-belah melalui pusat membeli-belah dalam talian NIO.

Terpengaruh dengan pemadaman elektrik, banyak kilang syarikat kereta di Sichuan dan Chongqing terpaksa menghentikan pengeluaran. Selain pembuatan kenderaan, beberapa kemudahan pengecasan syarikat kereta seperti Tesla, Xiaopeng, dan Neo di rantau ini telah ditangguhkan.

Stesen pengecasan super Xiaopeng di Chengdu dan Chongqing masih dibuka sebahagiannya. Pemilik NIO mengatakan bahawa aplikasi rasmi menunjukkan garis panjang untuk menukar akses stesen bateri pada waktu puncak, dengan beberapa dari mereka terpaksa pergi ke luar talian.

Lihat juga:Kesan kekurangan kuasa termal China terhadap pengecasan Tesla dan NIO

Oleh kerana beban elektrik di banyak wilayah berulang kali mencapai tahap tertinggi, State Grid Corporation of China telah mengemudi penyelesaian penghindaran puncak untuk pengisian kenderaan elektrik di Chongqing, Zhejiang, Hubei dan tempat-tempat lain. Pada masa yang sama, kupon diskaun 50% dikeluarkan untuk pemilik kenderaan elektrik untuk mengecas pada waktu puncak rendah seperti malam.