Pembuat cip komunikasi ASR Microelectronics disenaraikan di pasaran bintang Shanghai, saham jatuh buat kali pertama

Pembuat cip komunikasi ASR Microelectronics dilancarkan secara rasmi pada hari JumaatLembaga Inovasi Sains dan Teknologi Shanghai (Pasar Bintang)Tetapi sahamnya jatuh pada hari pertama perdagangan. Saham jatuh lebih dari 34 peratus kepada 108.55 yuan ($17.074) sesaham pada jam 2 petang.

Ditubuhkan pada tahun 2015, syarikat ini adalah syarikat cip berasaskan platform yang menyediakan penyelesaian tanpa wayar dan cip berskala ultra besar. Ini adalah salah satu daripada beberapa syarikat reka bentuk cip berasaskan platform di China yang dapat mengembangkan cip baseband selular standard penuh dan cip Internet of Things (IoT) bukan selular multi-protokol, dan mempunyai kemampuan untuk menyediakan penyesuaian cip SoC berkelajuan tinggi berskala besar dan perkhidmatan kebenaran IP semikonduktor.

Perniagaan syarikat merangkumi cip baseband selular, cip IoT bukan selular, cip AI dan produk lain. Pada masa ini, syarikat telah menghasilkan lebih daripada 25 jenis cip perusahaan.

Syarikat ini memberi tumpuan kepada cip komunikasi modul selular dan menjual lebih daripada 80 juta unit, menyumbang lebih daripada 70% daripada jumlah pendapatan cipnya. Penjualan cip IoT bukan selular melebihi 40 juta.

Cip selular syarikat digunakan terutamanya dalam modul komunikasi 4G dan telah memasuki sistem rantaian bekalan syarikat grid kuasa nasional berskala besar seperti ZTE, 360, dan TP-Link. Antaranya, ASR3601 direka untuk telefon ciri. Prospektus menunjukkan bahawa syarikat itu belum memperoleh pendapatan dari cip baseband telefon pintar.

Dari segi latar belakang pelaburan syarikat, prospektusnya menunjukkan bahawa pemegang saham tunggal terbesar syarikat, Alibaba Group Holdings Co., Ltd. (China) Network Technology Co., Ltd. (selanjutnya disebut sebagai Alibaba), memegang 17.15% saham syarikat, yang lebih tinggi daripada pengawal sebenar. Dai Baojia secara langsung memegang 9.36% saham syarikat. Walau bagaimanapun, Alibaba bukan pemegang saham pengendali syarikat, dan juga tidak diiktiraf sebagai pengawal sebenar.

Lihat juga:DeepGlint untuk disenaraikan di Shanghai Star Market

Di samping itu, perkongsian Hubei Xiaomi Changjiang Industrial Investment Fund Management Co., Ltd. juga merupakan pemegang saham syarikat, menuntut 1.09% daripada nisbah saham sekunder. Salah satu pelabur di sebalik ini adalah syarikat gergasi elektronik yang berpusat di Beijing, Xiaomi Technology.

Menurut prospektus, syarikat itu masih kehilangan wang kerana pelaburan R&D yang besar diperlukan untuk memastikan pengumpulan teknologi dan pengembangan produk. Selama tiga tahun terakhir, pelaburan R&D syarikat menyumbang 202.74% dari pendapatannya, dengan pelaburan kumulatif 3.232 bilion yuan ($508.4 juta).

Syarikat mencapai pendapatan 1.081 bilion yuan (AS $170 juta) pada tahun 2020, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 171.64%, dan kerugian bersih 2.327 bilion yuan (AS $366 juta), di mana insentif ekuiti pekerja adalah 1.767 bilion yuan (AS $277 juta). Selepas menolak keuntungan tidak berulang ini, jumlah kerugian bersih untuk tahun ini ialah RMB 572 juta ($89.975 juta). Dari Januari hingga Jun 2021, firma itu menjangkakan pendapatan operasi antara 817 juta yuan ($128.514 juta) dan 903 juta yuan ($114.204 juta)-kenaikan tahun ke tahun sebanyak 81.18% hingga 100.25%.