Pembuat cip AI Axera telah menerima pusingan pembiayaan A + “ratusan juta yuan”, yang dipimpin oleh Meituan

Axera, pembuat cip penglihatan kecerdasan buatan China, mengumumkan bahawa ia telah mengumpulkan ratusan juta yuan dari pusingan pembiayaan A + yang diketuai oleh Inno Chip dan Meituan, diikuti oleh GGV Capital, Fengyuan Capital dan lain-lain.

Pada bulan April tahun ini, Axera menyelesaikan dua pusingan pembiayaan yang berasingan, menerima pelaburan yang sama bernilai ratusan juta yuan.

Ditubuhkan pada Mei 2019, Axera memfokuskan pada penyelidikan dan pengembangan cip AI-visi berprestasi tinggi dan berkuasa rendah, sambil mengembangkan pemproses rangkaian saraf secara bebas. Dana dari tiga pusingan pembiayaan ini akan digunakan untuk pengembangan produk, pengembangan pasar, pengeluaran besar-besaran dan pendaratan perniagaan.

Ketua Pegawai Eksekutif Axera Dr. Qiu Xiaoshen telah bekerja di industri cip selama lebih dari 20 tahun. Sebelum menubuhkan Axera, beliau adalah CTO UNISOC, naib presiden Broadcom, dan ketua saintis AT&T Labs.

Pada bulan Disember 2020, cip AI pertama AX630A yang dikembangkan secara bebas oleh Axera memasuki pengeluaran besar-besaran, dan pada masa ini dapat menyokong pelbagai tugas penglihatan AI seperti pengesanan objek dan pengecaman wajah.

Pasaran sasaran Axera merangkumi kawasan seperti bandar pintar, peruncitan pintar, komuniti tanpa wayar, rumah pintar, dan peranti IoT.

“Di masa depan, kami berharap dapat menerapkan produk untuk elektronik pengguna, pemanduan pintar dan senario lain untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk peranti pintar dalam pembinaan infrastruktur China,” kata Qiu.

Lihat juga:Tencent memperoleh lebih daripada 11 juta saham Meituan, mengumpulkan hampir $400 juta dan memperoleh 17.2% saham syarikat