Pembuat chip terbesar Britain diambil alih oleh Nexperia China di tengah krisis semikonduktor yang berterusan

Wakil Nexperia, anak syarikat Wingtech Technology yang berpusat di Shanghai, mengumumkan pada hari Isnin bahawa mereka telah memperoleh Newport Foundry (NWF), pengeluar semikonduktor terbesar di UK. Kemudahan Wales akan dinamakan semula sebagai “Nexperia Newport” apabila perjanjian itu dilaksanakan.


Jumlah nilai perjanjian itu adalah sekitar 63 juta pound ($87 juta), menurut sumber yang tidak disebutkan namanya yang dikutip oleh Consumer News & Business Channel. Maklumat kewangan lebih lanjut mengenai perjanjian itu tidak didedahkan.


Nexperia, sebuah syarikat China yang berpusat di Belanda, adalah peneraju global dalam teknologi utama yang diperlukan untuk pengeluaran besar-besaran cip komputer dan produk elektronik lain. Ia merupakan pemegang saham kedua terbesar NWF sejak 2019.


Wingtech, syarikat induk Nexperia, ditubuhkan pada tahun 1993 dan kini memberi tumpuan kepada R&D dan pembuatan telefon pintar, komputer, dan peranti elektronik lain. Syarikat China itu disenaraikan di Bursa Saham Shanghai dan kini memegang nilai pasaran sekitar 125 bilion yuan ($19 bilion).


Kilang NWF yang baru diperoleh, yang ditubuhkan pada tahun 1982 oleh INMOS, sebuah syarikat Britain yang kini tidak berfungsi, kini mampu menghasilkan lebih dari 35,000 wafer sebulan-bahagian penting dalam semikonduktor. Menurut An  Siaran akhbar rasmi, “Pemerolehan ini meningkatkan kapasiti penawaran dan pangsa pasar Nexperia untuk produk yang memenuhi syarat automotif”.

NWF, yang mengkhususkan diri dalam faundri 200mm, tidak mencerminkan kemajuan teknologi terkini dalam industri, sangat serba boleh dan menerima permintaan yang stabil dan tinggi dari semua jenis pengeluar elektronik.


Seorang penganalisis memberi komen kepada Consumer News & Business Channel bahawa harga perjanjian itu jauh lebih rendah daripada pembelian kilang semikonduktor yang serupa, mungkin disebabkan oleh hutang NWF yang besar kepada beberapa entiti, termasuk PS20 juta kepada HSBC dan PS18 juta kepada pemerintah Wales.


Pengambilalihan itu datang pada masa A Krisis global& nbsp dalam industri semikonduktor; Sedang berjuang untuk mengatasi tekanan berganda, permintaan yang melambung tinggi untuk kerepek sebagai tindak balas terhadap wabak pneumonia mahkota baru dan gangguan rantaian bekalan yang disebabkan oleh dasar proteksionis.


Ketua pegawai operasi Nexperia Achim Kempe mengatakan syarikat itu “mempunyai rancangan pertumbuhan yang bercita-cita tinggi, sambil menambah bahawa Newport menyokong permintaan global yang semakin meningkat untuk semikonduktor”.


Sementara itu, beberapa pembuat dasar Britain menolak pengambilalihan tersebut, dengan alasan kebimbangan bahawa perjanjian itu boleh melanggar undang-undang keselamatan dan pelaburan negara itu.
Ahli Parlimen Konservatif dan Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negeri Tom TugenhartSuratBulan lalu, apa yang digambarkannya sebagai “perjanjian yang melibatkan syarikat Britain yang penting untuk keselamatan ekonomi pelbagai pembuatan jatuh ke tangan entiti yang dibentuk untuk memenuhi keperluan pesaing sistemik”.

Selepas pengumuman pada hari Isnin yang mengesahkan pengambilalihan itu, Tugenhart menulis tweet, “Ini adalah keputusan yang sukar untuk diselaraskan dengan komen yang dibuat oleh sekutu kami di Amerika Syarikat dan yang lain di G7,” yang menyinggung faktor geopolitik yang sukar yang terus memberi tekanan pada industri semikonduktor.


Sebaliknya, media yang disokong Beijing Global Times mengeluarkanLaporanSelasa yang bertajuk “Perjanjian NWF Nexperia Menunjukkan Potensi M&A China”, menyatakan bahawa nilai keseluruhan pengambilalihan luar negara oleh syarikat domestik pada suku pertama 2021 melebihi $17.2 bilion, dengan 45% daripadanya berlaku di pasaran Eropah. Data ini datang dari laporan oleh firma perunding EY dan juga menunjukkan bahawa saiz penggabungan dan pengambilalihan antara China dan rakan-rakan Eropah meningkat sebanyak 268% tahun ke tahun.

MelihatDan:Eksekutif SMIC meninggalkan


Jurucakap pemerintah Wales yang terdesentralisasi mengatakan bahawa perjanjian itu dikatakan akan membawa 400 pekerjaan ke wilayah itu dan bahawa sebarang pertimbangan mengenai masalah keselamatan nasional yang berpotensi mengenai hubungan Nexperia dengan entiti asing akan menjadi tanggungjawab pemerintah pusat Britain.