Pembuat bateri China CATL melancarkan perkhidmatan pertukaran bateri untuk kenderaan elektrik

Pada acara pelancaran dalam talian pertama,Contemporary Ampere Energy Service Technology Limited (CAES)Anak syarikat milik penuh Contemporary Ampere Technology Co., Ltd. (CATL), pada hari Selasa melancarkan perkhidmatan kenderaan elektrik baru yang dipanggil EVOGO, yang menampilkan pertukaran bateri modular.

Pada masa ini, industri automobil tenaga baru memasuki tahap pertumbuhan yang signifikan. Walau bagaimanapun, kegelisahan mengenai jarak tempuh, sumber tenaga dan kos keseluruhan telah melanda pengguna kenderaan ini.

EVOGO, yang terdiri daripada blok bateri, stesen pertukaran bateri pantas dan aplikasi, akan dilancarkan di sepuluh bandar pertama, kata Chen Weifeng, pengurus besar CAES.

Reka bentuk “Choco-SEB (Tukar Blok Elektrik)” yang kelihatan seperti sekeping coklat adalah   & nbsp dibangunkan khusus untuk perkongsian bateri kenderaan elektrik; Bateri yang dihasilkan secara besar-besaran. Ia mempunyai kelebihan saiz kecil, ketumpatan tenaga yang tinggi, kombinasi dengan bateri lain yang serupa, dan reka bentuk minimalis. Dengan sokongan teknologi CTP (cell to pack) terkini, ia dapat mencapai ketumpatan tenaga berat melebihi 160 Whp/kg dan ketumpatan tenaga isipadu 325 Whp/L, yang membolehkan satu blok memberikan jarak pemanduan 200 kilometer. Pada masa yang sama, Choco-SEB serasi dengan 80% model berasaskan platform BEV di pasaran global semasa, dan semua model berasaskan platform BEV yang akan dikeluarkan di seluruh dunia dalam tiga tahun akan datang.

Stesen pertukaran bateri menekankan keserasian yang luas, penyewaan bateri berasaskan keperluan, sambil melengkapkan perkhidmatan pengecasan sedia ada. Stesen pertukaran bateri EVOGO standard merangkumi ruang seluas tiga tempat letak kereta dan dapat menampung hingga 48 choco-seb, yang membolehkan blok bateri individu diganti dalam satu minit, memastikan pelanggan dapat dicas sepenuhnya pada bila-bila masa tanpa menunggu lama. Di samping itu, EVOGO juga menyediakan pelbagai stesen pertukaran untuk menyesuaikan diri dengan iklim di kawasan yang berbeza.

Aplikasi ini menghubungkan pelanggan dengan modul EVOGO yang berbeza, yang membolehkan sambungan antara pelanggan, kenderaan, stesen dan bateri, dan menawarkan perkhidmatan lain.

Lihat juga:CATL melancarkan jenama pertukaran bateri EVOGO

Tidak seperti penyelesaian pertukaran bateri tradisional, EVOGO mencapai keserasian dua model inovatif. Choco-SEB direka untuk kenderaan dari kereta penumpang kelas A00, B dan C hingga kenderaan logistik. Pada masa yang sama, stesen pertukaran boleh memadankan semua model OEM yang berbeza menggunakan Choco-SEB, yang membolehkan lebih banyak kebebasan untuk memilih model pertukaran bateri.