Pembiayaan H1 industri robotik China melebihi 5B yuan

Xin Guobin, Wakil Menteri Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat China, berkata pada Persidangan Robotik Dunia 2022 pada 19 Ogos:Pembiayaan industri robot China terus aktif, Bidang ini secara beransur-ansur membentuk corak pengembangan industri dan modal yang diselaraskan. Pada separuh pertama tahun 2022, industri robotik China mengumpulkan lebih daripada 5 bilion yuan (AS $734 juta).

Menurut data dari Biro Statistik Nasional China, pada tahun 2021, 366.000 robot industri dihasilkan di seluruh negara, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 68%, dan 9.214 juta robot perkhidmatan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 47%. Skala pasaran robot khas juga berkembang dengan stabil. Pada tahun 2022, kapasiti robot industri yang dipasang mencapai tahap tertinggi, mencapai 487,000 unit.

Xin percaya bahawa penyelidikan dan pengembangan dan penerapan AI, teknologi penginderaan, dan teknologi bahan bionik pintar semuanya memberikan bantuan untuk pengembangan robot, dan pengembangan teknologi penginderaan mendorong peningkatan kemampuan persepsi robot dari satu modul ke persepsi multi-modul. Penerapan hasil penyelidikan ini juga akan meningkatkan keupayaan persepsi robot yang tepat.

Produk baru di kawasan ini juga muncul. Pada bulan Februari tahun ini, robot perisian yang dikembangkan sendiri oleh China berjaya mengesan Parit Mariana dan mencapai penyelaman sedalam 10,900 meter di bawah laut. Di samping itu, semakin banyak robot inovatif dilaburkan dalam pencegahan dan kawalan wabak, seperti pengambilan sampel asid nukleik, pembasmian kuman, dan pengedaran bahan.

Lihat juga:PhiGent Robotics menyelesaikan penyelesaian kedua pembiayaan Siri A

Oleh kerana semakin banyak robot mula menggantikan manusia dalam persekitaran kerja yang kompleks, robot mempercepat evolusi dari robot antropomorfik ke robot humanoid. Sebagai contoh, robot angkasa humanoid telah dapat menggunakan alat seperti latihan elektrik dan sepana secara fleksibel, yang dapat menggantikan angkasawan untuk menyelesaikan tugas berbahaya.

Pelbagai aplikasi robot juga berkembang. Robot industri berkembang dari operasi mudah memuat dan memunggah barang pada masa lalu menjadi senario pemesinan ketepatan tinggi dan kepekaan tinggi seperti pemasangan, penggilap, dan penggilap. Dari segi robot perkhidmatan, JD.com, Meituan, Wal-Mart, Amazon dan syarikat lain telah melancarkan robot penghantaran tanpa pemandu.

Pada masa yang sama, syarikat China bekerjasama dengan syarikat luar negara untuk menubuhkan pusat R&D. Di samping itu, syarikat teknologi dalam bidang Internet dan kereta pintar juga terus berpartisipasi dalam pengembangan industri robotik.