Pembangun cip MCU automatik Yuntu Semiconductor menyelesaikan pembiayaan Siri A bernilai AS $15.7 juta

Suzhou Yuntu Semiconductor Co., Ltd. mengeluarkan pengumuman pada hari Jumaat100 juta yuan (AS $15.7 juta) pembiayaan Siri A telah selesaiPelabur dalam pusingan ini merangkumi Xinmeng Capital, Shenzhen Inovance Tech dan Sunic Capital. Pelabur sebelumnya, Xiaomi Yangtze River Industrial Fund Partnership, juga turut serta.

Pusingan dana ini akan digunakan untuk melabur dalam penyelidikan dan pembangunan dan pemasaran cip gred automotif, termasuk produk keselamatan ASIL-D untuk pemacu elektrik automotif dan pengawal domain.

Yuntu Semiconductor ditubuhkan pada bulan Julai 2020 dan merupakan syarikat bebas cip automotif. Pasukan utamanya mempunyai pengalaman hampir 20 tahun dalam reka bentuk cip automotif. Hanya memerlukan 15 bulan untuk menyelesaikan pengembangan dan pengeluaran 4 cip automotif, dan membuktikan kekuatan teknikal firma itu kepada pelanggan dengan produk berkualiti tinggi.

Siri cip MCU 32-bit pertama YTM32B1L telah dihasilkan secara besar-besaran, terutamanya digunakan dalam kawalan sensor, EPS, T-Box, TPMS, tempat duduk, pintu belakang elektrik, tingkap, kawalan cahaya, dll.

Lihat juga:Qingchun Semiconductor menyelesaikan pembiayaan ratusan juta yuan, GL Ventures memimpin pelaburan

Wang Jianzhong, ketua Yuntu Semiconductor, mendedahkan bahawa hampir semua pembuat kenderaan telah terjejas teruk oleh kekurangan cip tahun ini. Dalam laporan kewangan suku ketiga baru-baru ini yang dikeluarkan oleh lebih daripada selusin syarikat kereta tersenarai, kebanyakan dari mereka mengaitkan penurunan keuntungan dengan kekurangan cip. Pada masa yang sama, Amerika Syarikat terus memperkuat sekatan terhadap industri maklumat elektronik China, menjadikan China sangat memerlukan penggantian cip domestik. Banyak institusi penyelidikan pasaran meramalkan bahawa kekurangan cip akan berterusan sekurang-kurangnya hingga akhir 2022, dan beberapa orang bahkan mencadangkan agar ia tidak dapat dikurangkan sebelum 2027. Dengan cara ini, persekitaran luaran telah membawa peluang yang belum pernah terjadi sebelumnya kepada Cloud Atlas Semiconductor.

Pada tahun 2022, Cloud Atlas Semiconductor merancang untuk memberikan penyelesaian dalam bidang pengawal domain, pemacu elektrik dan sistem kawalan, dan modul utama BMS. Pada masa ini, dalam bidang pengawal domain, syarikat sedang membangunkan produk cip siri YTM32H, yang menyokong Gigabit Ethernet, bas CAN berbilang saluran dan fungsi berkaitan kawalan domain.