Pembangun cip fotonik Metassurface Shanhe Photon menyelesaikan pusingan pembiayaan Pra-A

Shanhe Photon, pemaju cip fotonik metasurface, menyelesaikan pusingan Pra-A bernilai puluhan juta dolar pada hari Isnin. Perjanjian itu diketuai bersama oleh Matrix Partners dan Sunny Industrial Fund, dengan Casda mengikuti. Wang segar akan digunakan untuk pengembangan produk, pengembangan pasukan dan pengeluaran besar-besaran berskala kecil.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, penyelidikan mengenai permukaan metamorf dan metallizers telah menjadi tempat yang panas dalam teknologi optik canggih. Permukaan unsur adalah pelbagai struktur buatan yang terdiri daripada sebilangan besar unit sub-panjang gelombang yang direka dan disusun pada satah dua dimensi, yang boleh memodulasi gelombang elektromagnetik secara fleksibel. Metalles adalah permukaan meta dengan fungsi lensa. Ia mempunyai ciri-ciri saiz kecil, ringan, dan integrasi mudah. Ia boleh mengawal parameter seperti amplitud, fasa, dan polarisasi cahaya kejadian dengan tepat. Kanta logam mempunyai aplikasi yang berpotensi penting dalam modul kamera telefon bimbit/kereta, VR/AR, paparan holografik, penderiaan dan pengimejan perubatan, dan aplikasi sensitif yang lain.

Ditubuhkan pada akhir tahun 2020, Shanhe Photon berkomitmen untuk pengembangan dan pembuatan produk cip fotonik metaasurface ke arah penginderaan super optik, transmisi kapasiti besar, paparan mikro, dan pengkomputeran optik.

Shanhe Photon memegang sejumlah paten inovatif dan produk berkaitan dengan prospek pasar yang luas dalam elektronik pengguna, elektronik automotif, drone, pemantauan keselamatan, pemanduan autonomi, komunikasi, aeroangkasa, pertahanan nasional dan industri ketenteraan. Shanhe Photon telah menyelesaikan pengeluaran sampel dan pembungkusan modul pelbagai produk cip fotonik metaasurface, dan diharapkan dapat mencapai pengeluaran besar-besaran berskala kecil akhir tahun ini.

Dari segi pasukan teknikal, Shanhe Photonics telah mengumpulkan banyak doktor dari universiti terkenal dan institusi penyelidikan di dalam dan luar negara, serta banyak pakar industri dengan pengalaman lebih dari 10 tahun dalam pemprosesan semikonduktor dan pembungkusan modul optik peringkat wafer. Syarikat ini telah menubuhkan perkongsian kerjasama dengan banyak universiti dan institut penyelidikan di rumah dan di luar negara. Ketua Pegawai Eksekutif syarikat itu sendiri telah bekerja di bidang optik dan semikonduktor selama bertahun-tahun. Dia belajar dari pengalamannya sendiri di IBM R&D Alliance, salah satu daripada dua pusat R&D semikonduktor utama di dunia, di mana dia bekerja selama hampir satu dekad sebelum kembali ke China.

Lihat juga:Syarikat penginderaan kuantum X-MAGTECH menerima pembiayaan Siri A bernilai AS $15 juta

Dari segi prospek pasaran, Lux Research, sebuah institusi penyelidikan teknologi terkemuka di Amerika Syarikat, meramalkan bahawa dengan pelaksanaan teknologi canggih cip fotonik permukaan meta, pasaran permukaan meta optik akan melebihi 50 bilion dolar AS di masa depan, dan pasaran akan meletup.