Pemandu yang terganggu merempuh Xiaopeng P7 ketika memulakan pemanduan dibantu di lebuh raya

Kemalangan kereta maut di bandar timur China Ningbo pada 10 Ogos, melibatkan sebuah kenderaan Xiaopeng P7 yang bertembung dengan sebuah kenderaan lain di hadapan yang sedang dibaiki di tepi lebuh raya. Kejadian itu mengakibatkan satu kematian. Bahagian belakang kereta depan terkoyak teruk dan bahagian depan cacat.

Video kemalanganMenunjukkan sebuah kereta yang rosak diparkir di lorong paling kiri, dengan pemiliknya kelihatan mengendalikan apa yang ada di dalam bagasi. Selepas itu, Xiaopeng P7 melaju dengan cepat tanpa melambat-terus menuju ke kereta yang rosak. Lelaki yang berdiri di belakang kereta itu dilemparkan terus ke udara dan jatuh ke tanah.

Pemandu P7 berkata: “Had laju adalah 80, saya menetapkannya pada 80 km/j dan menggantung LCC (bantuan pemusat lorong), amaran sebelumnya ada, tetapi saya tidak tahu mengapa ia tidak berfungsi kali ini. Kemudian saya hanya terganggu.”

Outlet media tempatan melaporkan bahawa seorang penyelia Xiaopeng berkata: “Setelah melakukan verifikasi, pada petang 10 Ogos, seorang pemandu bertembung dengan seseorang yang memeriksa kerosakan kenderaan di depan Ningbo, menyebabkan korban jiwa. Polis trafik telah membuka kes itu dan kedai itu segera Pergi ke tempat kejadian untuk membantu menangani. Kami akan bekerjasama sepenuhnya dengan jabatan yang berkaitan dalam menyiasat kemalangan dan membantu pelanggan dalam menangani perkara susulan yang berkaitan.”

Xiaopeng P7 diposisikan sebagai model elektrik tulen bersaiz sederhana, dengan tiga versi: jarak jauh pemacu belakang, jarak jauh pemacu belakang dan versi berprestasi tinggi pacuan empat roda. Pada bulan April 2020, P7 dilancarkan, dan pada 23 Mac 2022, ia menjadi model elektrik tulen pertama dengan barisan pengeluaran besar-besaran melebihi 100,000 unit.

Lihat juga:Xiaopeng menurunkan had pengecasan pantas bateri kepada kapasiti 95%

XPilot 3.0 adalah titik penjualan penting P7. Ia mempunyai tiga ciri utama: pemandu berpandu navigasi berkelajuan tinggi automatik (NGP), tempat letak kenderaan valet automatik, dan bantuan pemanduan automatik di jalan bandar yang sesak. Xiaopeng menyebut berkali-kali dalam manual pengguna bahawa LCC adalah fungsi pemanduan yang dibantu dan tidak memenuhi syarat untuk pemanduan autonomi.