Pemaju enjin permainan Unity menubuhkan usaha sama China

Pembangun enjin permainan Unity mengumumkan pada 9 OgosIa telah mencapai persetujuan dengan rakan kongsi utama untuk membentuk usaha sama serantau baru yang dipanggil Unity China. Entiti ini akan membuka peluang baru untuk bekerjasama dengan syarikat tempatan dan meningkatkan pelaburan dalam penyelidikan dan pembangunan untuk melayani keperluan komuniti pencipta China dengan lebih baik.

Enjin permainan Unity boleh digunakan untuk membuat permainan tiga dimensi dan dua dimensi. Dengan WebGL, pembangun Unity dapat menambahkan permainan mereka ke pelayar web yang serasi, dan pemain tidak memerlukan pemalam. Enjin ini juga diguna pakai oleh industri di luar permainan video, seperti seni bina dan animasi.

Perniagaan Create Solutions dan Game Services yang berpangkalan di China akan dipindahkan ke Unity China, dengan rakan kongsi tempatan termasuk Alibaba, China Mobile, pembangun permainan G-Bits dan miHoYo, OPPO, PCI dan Douyin Group melabur dalam penilaian selepas $1 bilion.

Rakan kongsi yang mengambil bahagian akan menyokong pertumbuhan Unity dengan pelbagai cara-meningkatkan penggunaan penyelesaian permainan Unity, membantu Unity mengakses industri baru, dan memberikan sokongan pemasaran untuk produk dan perkhidmatan syarikat. Pengiklanan Unity tidak akan menjadi sebahagian daripada usaha sama ini dan akan terus dikendalikan oleh pasukan global Unity.

Dalam jangka pendek, Unity China akan mula membina versi produk terasnya yang disesuaikan secara tempatan untuk pembangun permainan, termasuk versi bahasa Cina dari unit utamanya, Unity Editor. Unity China juga akan menjadi pengedar tunggal produk dan perkhidmatan global Unity di China.

Lihat juga:Banma bekerjasama dengan Unity untuk mengembangkan sistem operasi enjin permainan kereta pertama di China

Unity akan mengekalkan kepentingan majoriti dan kawalan dalam Unity China, yang hanya akan beroperasi di Greater China dan akan diawasi oleh lembaga eksekutif Unity dan pelabur utama. Usaha sama itu akan diketuai oleh Junbo Zhang, pengurus besar Unity Greater China sekarang, yang akan menjadi presiden dan CEO Unity China dan akan mula melayani pelanggan dan pencipta tempatan akhir bulan ini.