Pelaburan ekonomi baru China berjumlah AS $217 juta pada tahun 2021

Penyelidik pasaran Beijing ITjuzi dikeluarkan pada hari Rabu2021-2022 Laporan Keusahawanan dan Pelaburan Ekonomi Baru China. Dokumen ini memberikan analisis mendalam mengenai perkembangan dalam bidang ekonomi baru tahun lalu, termasuk TMT (teknologi, media dan telekomunikasi), Internet, teknologi maklumat generasi akan datang, bioperubatan, tenaga baru, bahan baru dan pembuatan kelas atas.

Pada tahun 2021, sebanyak 6,884 transaksi akan berlaku dalam bidang pelaburan ekuiti ekonomi baru China, merangkumi 21 industri, terutamanya dalam bidang teknologi tinggi dan Internet, yang melibatkan jumlah keseluruhan 1.374 trilion yuan (AS $216.8 bilion), tertinggi.

Dari segi bidang tertentu, penjagaan kesihatan dan AI adalah dua industri terpanas pada tahun 2021. Terdapat lebih daripada 1,000 transaksi sepanjang tahun, dengan jumlah pembiayaan sekitar 300 bilion yuan, dan jumlah pembiayaan jauh melebihi sektor ekonomi baru yang lain.

Di antara pelbagai subsektor, laporan tersebut menyatakan bahawa sektor biofarmaseutikal dan semikonduktor mempunyai transaksi terbanyak pada tahun 2021, dengan masing-masing 619 dan 570 transaksi pelaburan, jauh melebihi subsektor lain.

Namun, ada yang menurun dengan ketara. Sebagai contoh, pelaburan dalam pendidikan K12, pembelian kumpulan masyarakat (CGB) dan bidang lain telah menurun dengan ketara berbanding tahun 2020. Selepas separuh kedua tahun 2021, keadaan China Guangfa Bank menurun dengan mendadak. Pada masa ini, jumlah pembiayaan sektor ini pada dasarnya berada di bahagian bawah.

Laporan itu juga menyusun 30 syarikat dengan skala pembiayaan tertinggi pada tahun 2021, dengan fokus pada AI, tenaga baru, pemanduan autonomi, kenderaan tenaga baru dan bidang lain.

Yang tertinggi adalah Chongqing Ant Consumer Finance, cabang kewangan pengguna China Ant Group, yang mengumpulkan 30 bilion yuan dalam pembiayaan tahun lalu. Jumlah pembiayaan tahunan J&T Express mencapai AS $4.55 bilion, dan kedudukan ketiga adalah Xingsheng Selection, juga dikenal sebagai Xingsheng Optimal, yang merupakan Syarikat Guangfa, dengan jumlah pembiayaan tahunan AS $3.3 bilion. Sepuluh syarikat teratas juga termasuk SVOLT, SenseTime dan Deepshire.

Di samping itu, Tencent Investment kekal sebagai institusi modal teroka korporat (CVC) yang paling aktif pada tahun 2021, dengan 207 transaksi di China-peningkatan 97 dari tempoh yang sama tahun lalu. Xiaomi dan ByteDance masing-masing menduduki tempat kedua dan ketiga, dengan 69 dan 51 transaksi domestik.

Lihat juga:China VC Weekly: VC yang disokong oleh Kuaishou dan tindakan Eropah Tencent

Berbanding dengan tahun 2020, transaksi domestik ByteDance, Xiaomi, dan B Station masing-masing akan meningkat sebanyak 45, 28, dan 29 pada tahun 2021, menunjukkan momentum yang kuat. Institusi CVC lain telah meningkat kurang dari 20 transaksi, dan jumlah transaksi Hubei Xiaomi Changjiang Industrial Investment Fund Management Co., Ltd. bahkan menurun.

Dari segi institusi modal teroka bebas, tiga nilai transaksi teratas di pasaran utama pada tahun 2021 adalah Sequoia China Investment Management LLP, GL Ventures dan Matrix Partners, dengan jumlah transaksi masing-masing 268, 164 dan 153. 10 institusi VC yang mapan juga termasuk Shunwei Capital, Shenzhen Capital Group Co., Ltd., IDG Capital, Cowin Capital, 5Y Capital, Addor Capital, dan Zhen Fund.