Pejabat Huawei digeledah oleh pihak berkuasa cukai India dan mengeluarkan respons

Huawei telah mengeluarkan responsPihak berkuasa cukai di bandar-bandar termasuk Delhi, Gurugram dan Bengaluru sedang menggeledah pejabat mereka, dengan mendakwa operasi mereka di India mematuhi undang-undang tempatan. Pihak berkuasa India setakat ini enggan mengulas.

Menurut laporan itu, Huawei berkata: “Kami memahami bahawa pasukan cukai pemerintah mengunjungi pejabat kami dan bertemu dengan beberapa orang. Huawei yakin bahawa perniagaan kami di India mematuhi semua undang-undang dan peraturan. Kami akan menghubungi pemerintah yang relevan untuk lebih banyak maklumat, bekerjasama sepenuhnya sesuai dengan peraturan dan undang-undang, dan mengikuti prosedur yang betul”.

Pihak berkuasa cukai pendapatan Press Trust of India (Press Trust of India) menggeledah sejumlah premis domestik Huawei pada hari Rabu sebagai sebahagian daripada siasatan pengelakan cukai, kata sumber rasmi pada hari Khamis.

Serbuan membabitkan premis perniagaan Huawei di Delhi, Gurugram dan Bengaluru. Sebagai sebahagian daripada siasatan pengelakan cukai syarikat, pegawai melihat dokumen kewangan, buku dan rekod syarikat, kata sumber itu. Beberapa dokumen dan rekod telah dirampas.

Sebelum ini, Kementerian Elektronik dan Teknologi Maklumat India melarang 54 aplikasi pada 14 Februari dengan alasan bahawa mereka menimbulkan “ancaman keselamatan”, yang kebanyakannya adalah produk yang dibuat oleh syarikat China. Pada bulan Disember 2021, pihak berkuasa cukai India menyerbu pejabat domestik dan kilang pembuatan jenama telefon pintar China seperti Xiaomi dan OPPO.

Lihat juga:WarwickI Melancarkan Produk Pintar Baru untuk Meningkatkan Ekosistem HarmonyOS

Selain serbuan itu, pihak berkuasa India juga mengeluarkan notis pemulihan cukai kepada Xiaomi.

Pada 5 Januari tahun ini, Kementerian Kewangan India menyatakanIa telah menghantar tiga notis kepada Xiaomi Technologies India., dan menuntut pembayaran berjumlah 6.53 bilion rupee India ($88 juta).

Xiaomi kemudian menjawab bahawa ia mematuhi operasi yang sah dan patuh pada skala global dan mematuhi undang-undang dan peraturan yang relevan dari tempat operasi. “Jabatan India menghendaki Xiaomi membayar cukai import yang berkaitan dengan royalti dari 1 April 2017 hingga 30 Jun 2020, yang tidak ada kaitan dengan perniagaan Xiaomi baru-baru ini, dan pernyataan rasmi bukanlah hasil akhir.”