Para saintis Cina mencipta kain pencahayaan yang memaparkan teks

Para saintis di Fudan University telah membangunkan kain pintar dengan sistem paparan yang membolehkan pengguna menjadikan pakaian menjadi skrin digital. Penyelidik berharap ciptaan ini akan merevolusikan generasi akan datang teknologi yang boleh dipakai.

Tekstil paparan sepanjang 6 meter, 25 cm ini dibuat oleh Jabatan Kejuruteraan Polimer Universiti Shanghai dan mengandungi 5 kumpulan 105 unit electroluminescent dengan jarak 800 mikron. Satu kertas yang diterbitkan dalam jurnal sains British Nature pada hari Rabu menyatakan bahawa reka bentuk secara berkesan menenun paparan ke dalam kain. Electroluminescence (EL) adalah fenomena elektrik di mana bahan memancarkan cahaya sebagai tindak balas kepada laluan arus.

Lihat juga:Syarikat China mengembangkan topeng tembaga dengan sifat pembasmian kuman sendiri untuk memerangi Covid-19

Projek ini diketuai oleh Profesor Peng Huisheng dan memerlukan sepuluh tahun percubaan dan kesilapan. Pada akhirnya, pasukan berjaya berjaya membangunkan serat lentur konduktif telus dan serat warp bercahaya. Apabila kedua-dua komponen ini ditenun bersama, bintik-bintik cahaya kecil terbentuk, sama seperti bintik-bintik cahaya pada paparan digital. Warp dan weft adalah dua bahan asas yang digunakan dalam tenunan untuk menjadikan benang atau benang menjadi kain.

Pasukan akhirnya membangunkan serat lentur konduktif telus dan serat warp bercahaya. (Sumber gambar: Xinhuanet)

Kain pintar boleh dibasuh, dilipat dan diregangkan tanpa menjejaskan kecerahan mereka. Di samping itu, pakaian yang ditenun dari bahan baru ini boleh berpegang pada garis besar tubuh manusia yang tidak teratur dan ringan dan bernafas sebagai kain biasa, Profesor Peng memberitahu China Daily.

Dalam video yang disiarkan di laman web sekolah, pengguna boleh membaca dan membalas mesej teks dari lengannya. Satu lagi video menunjukkan penunggang basikal menavigasi peta dari lengannya.

Satu lagi gambar menunjukkan seorang penyelidik dengan lencana universiti yang ditenun dalam serat baju. Apabila elektrik berlalu, lencana akan bersinar.

Apabila bahan ditenun bersama, bintik-bintik cahaya kecil terbentuk, sama seperti bintik-bintik cahaya pada paparan digital. (Sumber artikel: Universiti Fudan)

“Mengintegrasikan paparan ke dalam tekstil memberikan peluang menarik untuk tekstil elektronik pintar-tujuan utama teknologi yang boleh dipakai yang akan mengubah cara kita berinteraksi dengan peranti elektronik,” tulis pasukan itu dalam makalah tersebut.

Pasukan ini membayangkan bahawa teknologi ini boleh digunakan untuk pelbagai senario praktikal, dan amat bermanfaat bagi pengguna yang tidak dapat menggunakan telefon bimbit dengan mudah, seperti penunggang basikal, penunggang motosikal, penjelajah kutub dan ahli geologi. Sebaliknya, mereka boleh menyentuh pakaian mereka untuk mengakses paparan maklumat lokasi masa nyata, atau menavigasi perjalanan mereka dengan memakai peta pada pakaian mereka.

Di samping itu, orang yang mempunyai halangan bahasa boleh menggunakan paparan lengan dinamik untuk berkomunikasi dengan orang lain. Ia juga boleh dilaksanakan dalam industri penjagaan kesihatan dengan mengumpul data penunjuk termasuk gelombang otak.

Dalam eksperimen pada kain ini, pasukan penyelidik mengumpul gelombang otak sukarelawan yang sama ada bermain permainan perlumbaan atau bermeditasi-mensimulasikan orang di bawah tekanan atau kelonggaran.

Apabila dipasangkan dengan pemproses, gelombang boleh ditukar menjadi maklumat, dipaparkan pada kain, dan dibaca sebagai “santai” atau “kebimbangan”.

“Kami telah menunjukkan bahawa sistem tekstil bersepadu yang terdiri daripada paparan, papan kekunci dan sumber kuasa dapat berfungsi sebagai alat komunikasi, menunjukkan potensi sistem di semua aspek Internet of Things,” kata pasukan itu.