OPPO Rumor Test 240W Fast Charge

Seorang blogger industri teknologi China mengatakan pada bulan Jun bahawa pembuat telefon pintar sedang berusaha untuk membuat pengecas 240W yang sedang dalam ujian pengesahan kejuruteraan.Blogger mengesahkan pada 14 Julai bahawa pengeluar itu adalah OPPO.

Menurut blogger, kuasa puncak teori bateri yang direka dengan pam tiga cas dua teras adalah 300W. Pada masa ini, antara muka USB Type-C mempunyai kuasa maksimum 240W. Pada bulan Mei 2021, Forum Pelaksana USB mengumumkan standard pengecasan pantas baru-USB PD3.1. Piawaian baru ini menambah julat kuasa yang diperluaskan, yang boleh meningkatkan kuasa pengecas dari 100W hingga 240W.

Sebagai tambahan, pesaing OPPO vivo menggunakan pengecasan pantas 200W untuk telefon bimbitnya dengan mempertimbangkan masalah radiasi haba. Walaupun OPPO telah menguji pengecasan pantas 240W, strategi sebenarnya adalah konservatif. Di mata blogger digital, kelajuan pengecasan sebenar teknologi OPPO baru tidak sebaik pengecasan pantas 200W vivo.

Lihat juga:Perincian telefon bimbit OPPO yang boleh dilipat baru didedahkan

Telefon pintar vivo dalam catatan blogger kemungkinan besar adalah siri iQOO10 yang akan dilancarkan pada 19 Julai ini. IQOO menyatakan bahawa teknologi pengecasan pantas 200Wnya telah menjalani ujian ketat selama 144 jam, mempunyai 24 langkah perlindungan keselamatan, dan telah lulus perakuan keselamatan TÜV Rheinland.