OPPO akan melancarkan sistem operasi rentas akhir baru, Pantanal

Pada 17 Ogos, CPO syarikat teknologi China OPPOLiu Xiang mengeluarkan surat terbuka di Weibo, mengumumkan bahawa Persidangan Pembangun OPPO akan diadakan secara dalam talian dari 30 hingga 31 Ogos, dan “Sistem Operasi Cross-End Pintar” berdasarkan ColorOS 13 akan dilancarkan.

Surat terbuka menunjukkan bahawa persidangan itu akan merangkumi lima sektor utama: sistem perisian (ColorOS 13, sistem cross-end pintar pertama OPPO), susun atur IoT, otak pintar digital, perkhidmatan Internet dan kerjasama ekologi, dan kesihatan pintar. Penganjur akan mengambil kesempatan untuk berkongsi kemajuan terkini OPPO dalam perkhidmatan perisian dan perkakasan.

Pada bulan Februari 2020, dilaporkan bahawa pembantu khas kepada Ketua Pegawai Eksekutif OPPO telah menerbitkan artikel dalaman bertajuk “Berfikir tentang Membina Teknologi Teras”. Pegawai itu mencadangkan tiga rancangan utama, termasuk “Projek Mariana” untuk cip (pemproses), “Projek Amazon” untuk perkhidmatan awan, dan “Projek Pantanal” untuk kejuruteraan perisian dan menyokong pemaju global. Tiga projek utama merangkumi “perkakasan”,” perisian “dan” perkhidmatan”. Pengasas OPPO Chen Lin juga mengesahkan rancangan ini dalam wawancara dengan media pada Februari tahun ini.

Pantanal, tanah lembap terbesar di dunia dan kaya dengan tumbuhan akuatik, digunakan untuk menentukan komponen pembangunan perisian. Dalam perjalanan menuju 5G, kepentingan pemaju dapat dilihat dengan jelas, dan WeChat pada era 4G berasal dari pemaju ini. Sebilangan orang mengesyaki bahawa aplikasi tandatangan yang akan menarik pengguna untuk membeli 5G mungkin keluar dari “tanah lembap” ini.

Lihat juga:Realme keluar dari OPPO Online Mall

Bahagian cip dari tiga projek utama yang dicadangkan oleh OPPO telah diumumkan. Pada petang 24 Februari tahun ini, pada persidangan musim bunga produk baru OPPO, siri OPPO Find X5 unggulan pencitraan dwi-teras pertama yang dilengkapi dengan kekuatan NPU Marianas MariSilicon X yang dikembangkan sendiri dilancarkan secara rasmi.