Olimpik naturalisasi Cina: mendapatkan kebanggaan, menerima kritikan, dan membawa harapan

Shougang, Beijing, 8 Februari. Apabila Gu Ailing yang sakit secara rasmi mencuba teknik empat setengah putaran untuk kali pertama dan memenangi pingat emas akibatnya, label berkaitan dengan cepat menjadi trend yang paling popular. Orang tidak hanya membincangkan prestasi atletiknya, tetapi juga berusaha untuk mengungkapkan bagaimana dia dibesarkan dan dididik, rancangannya di Stanford dan bahkan apa yang dia makan setelah membuat persembahan.

Sebelum kemenangan ini, Gu bukan siapa-siapa, walaupun ski gaya bebas sama sekali tidak popular di China. Identiti Gu yang berbilang kaum, penampilannya yang bergaya, statusnya sebagai mahasiswa baru di Stanford dan fasih berbahasa Cina dengan loghat Beijing menjadikannya salah satu wajah yang paling dikenali dalam iklan Cina. Sebelum Sukan Olimpik Musim Sejuk, penaja komersial utama Gu berkisar dari jenama mewah Estee Lauder hingga syarikat FMCG Yuanqi Forest dan gergasi perkhidmatan kewangan seperti Bank of China, antara lain. Wajahnya ada di mana-mana. “Terdapat dua skrin iklan di lif pangsapuri saya. Gu menyapa Gu yang lain ketika saya pulang,” tulis seseorang di Weibo.

Gu bukan satu-satunya atlet naturalisasi pasukan China kali ini, dan ada di antara mereka yang menerima lebih banyak kritikan daripada pujian. Zhu Yi, yang dilahirkan di Los Angeles, mewakili China dalam perseorangan skating wanita. Sebelum berpindah ke China, Chu memenangi gelaran pemula pada Kejohanan Amerika Syarikat 2018 dengan rekod 167.69 mata untuk memenangi debut kebangsaan Amerika Syarikat. Namun, kerana pelbagai sebab, termasuk kecederaan dan wabak, prestasinya tidak memenuhi jangkaan orang. Ramai orang meragui bagaimana Zhu Rongwen dipilih untuk Sukan Olimpik, Kerana dia tidak melampaui calon lain yang dilatih secara tempatan, Chen Hongyi dalam pertandingan antarabangsa sebelumnya, Terutama ketika mereka mengetahui bahawa ayah Chu adalah pakar komputer bertaraf dunia dan profesor di Institut Kecerdasan Buatan Universiti Peking yang terkemuka sekarang, kembali dari UCLA, walaupun tidak ada bukti bahawa ayahnya memainkan peranan dalam kelayakan Chu. Kecurigaan itu memuncak setelah dia jatuh dalam beberapa debut Olimpiknya.

Sebab-sebab di sebalik sikap berbeza orang terhadap Zhu dan Gu adalah rumit. Persembahan mereka yang berbeza pasti menjadi sebahagian daripada alasan. Walau bagaimanapun, ia tidak menjelaskan segala-galanya. Sembilan belas daripada 25 anggota pasukan hoki ais lelaki Cina adalah semula jadi. Kebanyakan mereka tidak boleh berbahasa Cina dan kali ini mereka tewas empat perlawanan. Namun, tidak ada yang menyalahkan mereka. Sebaliknya, Weibo mereka penuh dengan penghargaan, dorongan dan pujian.

gu
(Sumber: Gu Zilin)

Sebab terbesar mungkin “kontras”. Sukar untuk mengetahui keturunan Cina Gu dari wajahnya-namun bahasa Mandarin yang fasih menjadikan semuanya berbeza. Di samping itu, kecintaannya terhadap makanan Cina dan pengalamannya mengambil kursus matematik musim panas di China telah memendekkan jaraknya dari penonton tempatan di China, walaupun semua orang tahu bahawa dia sebahagian besarnya dibentuk oleh sistem budaya yang lebih luas di negara ini yang dididik oleh Amerika Syarikat. Sebaliknya, sebagai anak perempuan dua pendatang Cina generasi pertama, Zhu bercakap bahasa Cina dengan teruk ketika dia kembali ke China empat tahun lalu. Walaupun bahasa Cinanya kini telah mencapai tahap kefasihan yang tinggi, orang masih mempersoalkannya kerana “jika ibu bapanya dan dia benar-benar mencintai China, bahasa Cinanya tidak akan begitu buruk.”

Perbandingan ini juga datang dari prestasi mereka dengan China dalam Sukan Olimpik sebelumnya. Walaupun China tidak mempunyai superstar dalam perseorangan wanita skating selama lebih dari dua dekad, China telah memenangi dua pingat gangsa Olimpik dalam acara ini. Sebaliknya, ski gaya bebas? Saya fikir kebanyakan orang Cina tidak tahu apa itu sehingga Gu menarik perhatian mereka. Begitu juga, China tidak layak untuk hoki ais lelaki sehingga tahun ini, dan orang mempunyai jangkaan terendah untuk prestasi mereka. Dua gol menentang Jerman dan dua gol menentang Kanada telah memberikan kejutan yang cukup kepada peminat China.

Keyakinan dan fleksibiliti adalah satu lagi sebab mengapa Gu lebih disukai. Dari segi ciri peribadi, Gu adalah remaja Amerika yang sangat tipikal. Dia yakin, fasih, mudah dan senang memuji dirinya sendiri. Seseorang mungkin melihat gambar serupa atlet Amerika yang lain, tetapi jumlahnya masih terlalu jauh. Seorang atlet Cina, sekurang-kurangnya seorang gadis Cina, Gu melemparkan bom ke arah orang ramai untuk membangkitkan minda bawah sedar yang dikenali. Lebih-lebih lagi, dia mempunyai minat yang luas, skor sekolah menengah yang sangat baik, dan tawaran di Stanford. Seorang lagi atlet yang mempunyai situasi sama ialah penjaga gol pasukan hoki ais wanita China, Zhou Jiaying. Dia telah lulus dari Princeton University dan telah bekerja di Wall Street, yang memberikan tepukan tambahan dari peminat China. Kes Gu dan Zhou adalah istimewa. Ini adalah profil yang tidak pernah dilihat oleh atlet Cina. Sebagai perbandingan, Zhu kelihatan lebih lembut. Suaranya juga lembut dan perlahan, sama ada dia bercakap bahasa Inggeris atau Cina. “Dia sama sekali tidak kelihatan seperti gadis kelahiran Amerika,” komen dalam talian yang popular. Seorang atlet Cina dikritik kerana tidak mempunyai Amerikaisasi, yang mungkin terdengar sedikit bertentangan, tetapi alasan di sebalik ini adalah peningkatan ekspresi diri oleh generasi muda China.

Lihat juga:Pemain ski China Gu Zilin memakai “Golden Dragon Coat” untuk mara ke final

Sebagai tambahan kepada sebab-sebab yang berkaitan dengan ciri-ciri ini, keputusan Google untuk bersaing untuk China dianggap sebagai simbol kebangkitan negara itu di pentas global, kerana gelombang pendatang dari China ke Amerika Syarikat telah mengalir selama beberapa dekad dan arah yang bertentangan masih jarang berlaku, terutama bagi separuh orang Cina. Contoh lain datang dari pemain hoki ais lelaki China, Yuan Xiaochao. Posting Weibo miliknya yang berbunyi “Saya ikhlas menjemput bakat dari pelbagai bidang di seluruh dunia untuk kembali ke China” turut menjadi trend. Ramai yang menyatakan hasrat yang sama dalam retweet dan percaya bahawa tahun ini akan menandakan kejayaan dalam pengenalan bakat Cina.

gu
(Sumber: Gu Zilin)

Dari segi sejarah, China memenangi pingat emas Olimpik Musim Sejuk pertamanya pada tahun 2002 dan mencatat keputusan Olimpik Musim Sejuk terbaik sebelumnya di Vancouver, dengan lima emas, dua perak dan empat gangsa. Sebilangan besar pingat berasal dari sukan ais, terutamanya luncur laju trek pendek. Satu-satunya pingat dalam acara alpine, ski dan papan luncur salji datang dari Han Xiaopeng, seorang freelancer yang memenangi emas aerial lelaki pada tahun 2006. Boleh dikatakan bahawa perkembangan sukan musim sejuk di China sangat tidak sekata.

Negara ini telah merekrut atlet berketurunan Cina di seluruh dunia untuk mewakili China setelah negara itu dipilih untuk menjadi tuan rumah Sukan Olimpik Musim Sejuk 2022. Tujuan utama adalah untuk membantu China menjadi lebih berdaya saing dalam banyak projek yang mungkin, terutama yang mempunyai asas yang lemah di China. Beberapa tahun yang lalu, alasan terbesar para atlet naturalisasi bersedia bertanding untuk China adalah mudah-menyemai benih sukan yang sebelumnya tidak pernah didengar dan menarik generasi muda untuk turut serta, dalam kata-kata Gu, kerana “hanya pilihan peribadi”. Beberapa tahun kemudian, ketika api anti-globalisasi sedang marak, pilihan yang kelihatan peribadi itu tidak lagi diperibadikan. Atlet kini menghadapi situasi yang lebih rumit di mana mereka perlu lebih berhati-hati untuk terbang melintasi garis pemisah di bawah semua pandangan ini, dan bukannya dihancurkan. Dari perspektif itu, atlet-atlet ini kini memikul tanggungjawab yang lebih berat, secara sedar dan tidak sedar-mereka harus menjadi simbol ikatan, peringatan bahawa harus ada sesuatu yang melampaui kewarganegaraan dan kekuatan integrasi. Moto Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing adalah “Berganding bahu” dan dua Sukan Olimpik yang akan datang adalah “Datang untuk Paris” dan “Impian Bersama untuk Milan-Cortina”. Ketiga-tiga moto ini menunjukkan satu perkara: perpaduan dan kebersamaan tetap menjadi harapan bersama di seluruh dunia, dan kita harus menganggapnya serius.