OFilm melaporkan kerugian bersih $125.8 juta untuk H1 setelah kehilangan pelanggan penting

Syarikat pembuatan dan pemasangan berteknologi tinggi China OFilm dilancarkan pada 29 OgosLaporan kewangannya untuk separuh pertama tahun ini. Pendapatan untuk tempoh tersebut adalah RMB 7.78 bilion ($1.1 bilion), penurunan tahun ke tahun sebanyak 33.78%. Kerugian bersihnya adalah 870 juta yuan, sementara keuntungan bersihnya pada tempoh yang sama tahun lalu adalah 33.897 juta yuan, penurunan tahun ke tahun sebanyak 2677.73%.

Ofilin secara rasmi memulakan operasi pada tahun 2002 dan disenaraikan di Bursa Saham Shenzhen pada tahun 2010. Produk utama syarikat termasuk modul imej optik, kanta optik dan produk mikroelektronik, yang digunakan secara meluas dalam telefon pintar, peralatan rumah pintar dan peralatan VR/AR.

OFilm memberikan beberapa alasan untuk prestasi kewangan H1 yang buruk. Pertama sekali, dipengaruhi oleh penamatan hubungan pembelian dari pelanggan luar negara pada suku pertama 2021, penghantaran produk syarikat yang berkaitan dengan transaksi ini menurun dengan ketara dari tahun ke tahun pada separuh pertama 2022.

Kedua, dipengaruhi oleh faktor-faktor seperti perubahan dalam persekitaran perdagangan antarabangsa, wabak global, perlambatan permintaan pengguna, dan sekatan selanjutnya terhadap bekalan cip dalaman pelanggan, beberapa penghantaran Ofilin menurun dari tahun ke tahun. Beberapa orang dalam berspekulasi bahawa pelanggan luar negara tertentu adalah Apple, dan pelanggan dengan cip telefon pintar terhad adalah Huawei.

Lihat juga:Anak syarikat Nanchang OFILM dikeluarkan dari senarai entiti A.S

OFilm juga secara aktif berusaha untuk mengubah sesuatu. Pada akhir April, syarikat itu memutuskan untuk mengintegrasikan bahagian ekologi IoTnya, yang mengendalikan kunci pintu pintar, kamera web, robot dan lain-lain. Menubuhkan Bahagian Meta-Universe, yang bertanggungjawab untuk pemasangan dan pembuatan lensa optik, modul imej, dan modul optik mekanikal dalam bidang VR/AR.