Nongfu Spring menafikan penggunaan bahan dari Fukushima dalam soda

Pada 27 Jun, sebagai tindak balas kepada perbincangan awam, gergasi air dan minuman botol yang berpangkalan di Hangzhou, Nongfu Spring menegaskan bahawa tiada bahan yang diimport dari Fukushima, Jepun, dalam produk soda-nya.

Baru-baru ini, laporan dalam talian eksklusif menyatakan bahawa air gelembung soda yang baru dilancarkan oleh Nongfu Spring mempunyai slogan iklan “Made in Fukushima Prefecture, Japan” yang dicetak pada pembungkusan luar dan bahan promosi. Bahan-bahan produk ini disyaki berasal dari Fukushima.

Pada tahun 2011, kebocoran nuklear utama berlaku di Fukushima, Jepun, menyebabkan pencemaran serius terhadap produk makanan dan pertanian tempatan. Untuk memastikan keselamatan makanan dan produk pertanian, Pentadbiran Umum Pengawasan, Pemeriksaan dan Kuarantin Kualiti China dengan jelas melarang pembelian makanan yang diimport, produk pertanian dan makanan yang dapat dimakan dari 12 daerah termasuk Prefektur Fukushima, Jepun. Ramai pengguna mempersoalkan keselamatan produk Nongfu Spring.

Nongfu Spring berkata bahawa “Li Mingtao” yang berasal dari Fukushima diperkenalkan ke China pada abad yang lalu, sambil menambah bahawa bahan-bahan yang digunakan dalam produknya dibuat di China. Biro pengawasan pasar setempat telah mendelegasikan personel penegak hukum untuk menyelidiki dan mengesahkan bahawa bahan-bahan dalam air soda tidak dibeli dari Prefektur Fukushima.

Sebilangan peguam percaya bahawa iklan Nongfu Spring tidak sesuai dengan fakta dan bahkan disyaki melanggar undang-undang periklanan. “Nongfu Spring menyebutkan bahawa’buah persik Li Mingming dihasilkan di Prefektur Fukushima, Jepun’, yang mudah menyebabkan salah faham di kalangan pengguna, walaupun tidak mengatakan bahawa buah persik putih dalam ramuan soda dihasilkan di Fukushima, Jepun. Sudah tentu, sama ada melanggar undang-undang periklanan masih diperlukan. Pihak berkuasa yang relevan menilai.”

Mengapa soda begitu popular di pasaran minuman hari ini? Syarikat perunding pasaran Mintel (Mintel) menunjukkan dalam sebuah laporan bahawa “didorong oleh permintaan pasar untuk produk rendah gula, rendah kalori, dan berfokus pada kesihatan, pengembangan air gelembung berkisar pada rasa dan gaya reka bentuk, dan ada kemungkinan yang tidak terbatas.”

Lihat juga:Gergasi air botol China Nongfu Spring disenaraikan di Hong Kong, pengasas menjadi orang terkaya di China

Pada 8 September 2020, Nongfu Spring disenaraikan di Bursa Saham Hong Kong. Ia dibuka 85.12% lebih tinggi pada hari pertama, dengan nilai keseluruhan pasaran lebih dari 440 bilion dolar Hong Kong, menduduki tempat pertama di pasaran saham makanan dan minuman Hong Kong. Harga sahamnya kemudian melonjak ke paras tertinggi HK $68.75 pada awal tahun ini, menjadikan Zhong Zheng sebagai orang terkaya di Asia. Selepas itu, harga saham Nongfu Spring menjunam, jatuh di bawah tanda HK $40 sesaham, menjunam lebih dari 40%. Harga saham terkini ialah HK $41.05, dan nilai pasaran telah menurun lebih daripada HK $280 bilion kepada HK $461.7 bilion semasa.