Nio, Xpeng Rating Catat Penghantaran Suku Pertama

Pembuat kereta elektrik China Nio dan Xpeng kedua-duanya melaporkan penghantaran rekod pada suku pertama 2021, walaupun terdapat penurunan penjualan kenderaan bermusim di seluruh industri dan keadaan terus memburuk kerana kekurangan cip global.

Nio yang berpangkalan di Shanghai mengatakan pada hari Khamis bahawa ia telah menghantar 20,060 kenderaan dalam tiga bulan yang berakhir pada bulan Mac 2021, meningkat 423 peratus dari tahun ke tahun.

Pada bulan Mac sahaja, Nio menyampaikan 7,257 kereta, menetapkan rekod bulanan baru dengan peningkatan tahun ke tahun sebanyak 373%. Model yang dihantar kali ini termasuk model SUV unggulan 7 tempat duduk ES8, model SUV premium 5 tempat duduk ES6, dan model SUV coupe 5 tempat duduk EC6. ES6 adalah model paling popular dari ketiga-tiga kenderaan, dengan 3,152 unit dihantar sepanjang bulan.

Sementara itu, Xpeng yang berpangkalan di Guangzhou menghantar rekod 13.340 kenderaan elektrik pada suku pertama 2021, meningkat 487% dari tahun ke tahun.

Penghantaran Xpeng pada bulan Mac mencapai 5,102 unit, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 384% dan kenaikan bulan ke bulan sebanyak 130%. Produk yang dihantar termasuk 2,855 sedan sukan P7 dan 2,247 kenderaan off-road G3.

Xpeng mengatakan pada hari Khamis bahawa “kesedaran jenama dan daya tarikan produknya yang semakin meningkat, portfolio produknya yang berkembang dan usaha tanpa henti untuk terus memperluas rangkaian penjualan, pemasaran dan perkhidmatannya di seluruh China” adalah pemacu utama momentum penjualan baru-baru ini.

Syarikat itu juga merancang untuk melancarkan model pengeluaran ketiga pada suku kedua, dengan penghantaran dijangka pada suku keempat.

Untuk terus mengembangkan dan mempromosikan penyelesaian pemanduan autonomi tumpukan penuh NGP yang dikembangkan sendiri, pada 19 Mac, Xpeng melancarkan aCabaran memandu sendiri selama semingguLebih daripada 3,600 kilometer di 6 wilayah di China.

Keseluruhan perjalanan adalah 3675 kilometer, meliputi 3145 kilometer lebuh raya. Fungsi utama dan kebolehpercayaan NGP telah diuji secara komprehensif, termasuk akses ke tanjakan lebuh raya, perubahan lorong, memotong dan pelarasan had laju.

Saham Nio dan Xpeng masing-masing meningkat 6 peratus setelah melaporkan angka penghantaran suku pertama yang kuat pada hari Khamis. Rival Tesla dijangka mengumumkan keputusan penghantaran pada hujung minggu.

Lihat juga:NIO menghentikan sementara pengeluaran selama lima hari bekerja kerana kekurangan semikonduktor

Walau bagaimanapun, kekurangan semikonduktor global telah mula memukul pengeluar EV Cina. Nio minggu lalu memutuskan untuk menangguhkan aktiviti pengeluaran kenderaan di kilang pembuatan Hefei selama lima hari bekerja kerana kekurangan cip.

Brian Gu, naib ketua Xpeng, mengatakan pada bulan Januari bahawa pengeluaran syarikat yang agak kecil tidak terjejas oleh masalah bekalan cip global.

“Berbanding dengan beberapa OEM besar (pengeluar peralatan asli) yang memerlukan lebih banyak chipset, kami masih mempunyai pengeluaran yang relatif terkawal tahun ini dan tahun depan,” kata Gu dalam temu bual dengan Bloomberg.

Pakar meramalkan bahawa kekurangan itu boleh diperluaskan kepada pengeluar kenderaan elektrik domestik yang lain dan terus ke suku ketiga tahun ini.