NIO pertimbang penyenaraian sekunder di Singapura

Pembuat kereta elektrik China ENN sedang mempertimbangkan penyenaraian sekunder di Singapura seawal tahun ini kerana rancangannya untuk disenaraikan di Hong Kong menghadapi kajian semula peraturan,IFRHari ini memetik orang yang mengetahui perkara itu. NIO mengatakan bahawa ia tidak akan mengulas mengenai khabar angin pasaran.

Pada bulan Julai 2021, Xiaopeng Motors disenaraikan di Hong Kong untuk kali kedua. Sebulan kemudian, Lee Motors juga berjaya mendarat di Bursa Saham Hong Kong. Walau bagaimanapun, penyenaraian NIO di Hong Kong belum diluluskan, terutamanya disebabkan oleh penyiasatan oleh Bursa Saham Hong Kong mengenai strukturnya, termasuk kepercayaan pengguna.

Customer Trust Holdings adalah janji yang dibuat oleh William Lee, pengasas, ketua dan CEO NIO, dalam surat prospektus IPOnya kepada para pemegang saham pada bulan Ogos 2018-untuk berkembang dengan pengguna dan menjadikan NIO sebuah syarikat yang benar-benar berpusatkan pengguna. Li melabur 50 juta saham dan menyerahkan hak untuk melupuskan pendapatannya kepada pengguna. Inti kepercayaan pengguna adalah untuk membolehkan pengguna menikmati faedah saham syarikat sambil membina ekosistem pengguna.

Pada Hari NIO 2021, sebagai tindak balas kepada penyenaraian sekunder NIO, Li berkata, “Sudah tentu, kami akan membuat pengaturan yang paling munasabah untuk para pelabur. Saat ini tidak ada rancangan baru yang khusus.”

Menurut rancangan itu, NIO akan menyampaikan tiga model baru termasuk ET7 pada tahun 2022. Untuk meningkatkan lagi bahagian pasaran, NIO memerlukan lebih banyak wang.

Lihat juga:NIO labur US$7.9 juta bentuk syarikat broker insurans

Menurut laporan IFR, NIO telah mula mempertimbangkan penyenaraian di Singapura dengan penyenaraian yang belum selesai di Hong Kong. Berdasarkan nilai pasaran NIO $37.8 bilion pada hari Selasa, langkah itu dapat mengumpulkan sekitar $1.9 bilion, dengan anggapan syarikat itu menjual hingga 5 persen sahamnya, kata laporan itu. Walau bagaimanapun, salah seorang daripada mereka berkata bahawa NIO tidak akan sepenuhnya meninggalkan rancangannya di Hong Kong dan akan meneruskan perbincangan dengan pengawal selia Hong Kong.