NIO Memperkenalkan Perkhidmatan Peningkatan Bateri Fleksibel

Pembuat kereta elektrik CinaNIO melancarkan bateri 100 kWh pada hari Ahad, bersama dengan rancangan peningkatan bateri. Pengguna yang menggunakan bateri 70 kWh kini mempunyai pilihan untuk membeli bateri baru untuk peningkatan tetap atau peningkatan fleksibel 880 yuan ($133) sebulan atau 7,980 yuan setahun.

Pada mesyuarat komunikasi media yang diadakan pada hari Ahad, Naib Presiden NIO Shen Fei dan pengasas bersama Qin Lihong berkongsi pandangan mereka mengenai “pertukaran kuasa fleksibel” dan “daya saing sistem”.

Shen Fei percaya bahawa nilai pertukaran bateri terletak pada empat aspek: kelajuan, peningkatan bateri, kesihatan bateri dan kitar semula bateri yang rosak dengan cepat.

Qin Leehom meringkaskan persaingan sistem kepada empat aspek: kereta, perkhidmatan, pengalaman digital dan gaya hidup.

Untuk pembangunan automotif, Qin Lihong berkongsi tiga peringkat perkembangan industri automotif. Yang pertama adalah kaedah komunikasi sehala, di mana peranan pengguna hanyalah penonton. Yang kedua adalah komunikasi e-mel dengan pengguna, yang mempengaruhi reputasi jenama hingga tahap tertentu. Pada tahap ini, fokusnya adalah pada peningkatan teknologi pintar dari kereta ke kereta. Fasa ketiga komunikasi adalah berdasarkan Internet mudah alih. Pengalaman pengguna menentukan reputasi jenama.

Lihat juga:NIO memberikan subsidi sehingga $2,824.2 untuk pesanan tertunda

Mengenai keuntungan NIO, syarikat berharap dapat menilai keupayaannya dari perspektif jangka panjang. Pada masa ini, asas pengiraan margin keuntungan kasar NIO merangkumi perbelanjaan pemasaran dan pengurusan, dan dana pembiayaannya pada dasarnya digunakan untuk penyelidikan dan pengembangan. Dijangkakan pada separuh pertama tahun depan, perkakasan pintar platform model yang dijual akan ditingkatkan dari NT1.0 ke NT2.0.