NIO Memperkenalkan Peranti Caj dan Pelepasan Mudah Alih

Pembuat kereta China NIO dikeluarkan pada hari IsninCaj mudah alih dan pelepasan mesin bersepaduDireka untuk memenuhi pelbagai keperluan. Ia dilaporkan akan tersedia untuk disewa pada akhir bulan Julai, menyokong port pengecasan standard nasional untuk semua model NIO yang dihasilkan secara besar-besaran dan jenama lain.

Peranti ini boleh dicas, dilepaskan, dan boleh disambungkan terus ke soket 220V. Kuasa juga boleh diambil dari port pengecasan DC kenderaan, dengan kuasa pengecasan DC maksimum 2.85kW dan kuasa pelepasan maksimum 3.3kW. Anti-kejutan elektrik, anti-overcharge, anti-overdischarge, anti-litar pintas, anti-overheating, menyokong debu IP66 dan kalis air.

Mesin ini hanya boleh disewa setiap minggu melalui saluran rasmi pada masa ini. Sewa adalah 168 yuan ($25.28) seminggu dan dijangka akan diuji di bandar-bandar pertama pada akhir bulan Julai sebelum dibuka untuk operasi di seluruh negara pada akhir bulan Ogos.

Namun, berita itu menimbulkan perdebatan hangat di kalangan masyarakat NIO. Artikel berkaitan mendapat lebih daripada dua ribu komen, dan banyak pengguna NIO mengadu tentang masalah seperti menyewa tetapi tidak menjual, atau mereka tidak mahu peranti pengecasan, hanya penjana ESD.

Lihat juga:NIO ES7 yang bakal dilancarkan pada 15 Jun ini

William Li, pengasas NIO, berkata: “Kami menerima kritikan dari semua orang. Kapasiti awalnya rendah dan kami ingin memberi lebih banyak pengguna peluang untuk menggunakannya, tetapi kami juga ingin menggunakan stesen pertukaran bateri untuk menyediakan senario perkhemahan seperti keperluan sewa. Harga sewa mengambil kira masa terbiar dan buruh, dan kami tidak mengharapkan begitu banyak pengguna mempunyai keperluan pembelian. Kami menerima kritikan semua orang dan akan membincangkan lebih banyak pilihan perkhidmatan secepat mungkin. “

NIO menjawab melalui akaun rasminya, menulis: “Kami akan memajukan penyelidikan mengenai mesin pengisian dan pelepasan mudah alih untuk perkhidmatan pembelian. Pada peringkat awal pelancaran produk, kapasiti pengeluaran akan relatif rendah, dan model penyewaan dapat melayani lebih banyak pengguna.”