NIO membantah penemuan laporan penyelidikan Grizzlies

Kajian GrizzlySebuah laporan yang dikeluarkan pada hari Selasa mengatakan bahawa ENN, sebuah syarikat kenderaan tenaga baru China, mungkin menggunakan pihak yang tidak berafiliasi untuk membesar-besarkan pendapatan dan keuntungannya. Mengenai perkara itu, NIO berkataLaporan ini penuh dengan tuntutan palsu dan salah membaca maklumat yang didedahkan oleh pembuat kereta elektrik.

Grizzlies Research mengatakan bahawa pada bulan Ogos 2020, Wuhan Weineng Battery Assets Co., Ltd. dibentuk oleh NIO dan konsortium yang terdiri daripada entiti kerajaan dan pelabur swasta seperti CATL. NIO memegang 19.8% kepentingan dalam Vernor. NIO mempunyai unjuran pendapatan bersih yang mengejutkan sejak Q4 2020. Pada tahun fiskal 2021, NIO dijangka kehilangan 5.947 bilion yuan. Sebaliknya, NIO melaporkan kerugian bersih 3.007 bilion yuan.

Untuk angka-angka ini, penyelidikan Grizzlies percaya bahawa rahsianya terletak di Wuhan Weineng. Menurut dokumen NIO, Wuhan Weineng adalah entiti yang memiliki bateri yang digunakan dalam perniagaan BaaS dan menguruskan langganan. Menurut BaaS, NIO menjual bateri kepada Wuhan Weineng, dan pengguna melanggan syarikat aset untuk penggunaan bateri. Hanya dalam 4 bulan operasi pada tahun 2020, penjualan NIO kepada Wuhan Weineng menghasilkan pendapatan 290 juta yuan. Pada tahun 2021, pendapatan entiti yang dapat diagihkan terus meningkat kepada 4.14 bilion yuan.

Grizzly Research percaya bahawa pengaturan antara Wuhan Weineng dan NIO membantu mereka dengan tiga cara: meningkatkan pendapatan selama beberapa tahun untuk membantu memenuhi anggaran yang bercita-cita tinggi; Menyediakan rakan niaga yang bersedia menjual bateri yang melebihi keperluan rangkaian yang diperlukan; Pemindahan kos susut nilai daripada penyata kewangan.

Grizzlies Research menuduh NIO membesar-besarkan pendapatan dan margin keuntungan. Melalui program Power, NIO mencapai peningkatan yang sama dengan memacu pendapatan lebih daripada 1.147 bilion yuan pada suku pertama tahun fiskal 2021. Grizzly Research menganggarkan bahawa pendapatan bersih sebenar NIO dalam tempoh tersebut adalah kerugian 3.02 bilion yuan.

Menurut NIO, jangka hayat infrastruktur dan peralatan pengecasan dan pertukaran bateri termasuk bateri adalah lima tahun. Anehnya, NIO baru-baru ini mengubah jangka hayat bateri menjadi lima hingga lapan tahun, yang bermaksud bateri pada kunci kira-kira menyusut sekitar 15% setiap tahun. Untuk sembilan bulan yang berakhir pada September 2021, NIO melaporkan kerugian bersih 1.874 bilion yuan. Tambahkan inflasi pendapatan yang digariskan dalam bahagian sebelumnya, dan Grizzly Research menganggarkan bahawa kerugian bersih NIO hampir dua kali ganda menjadi 3.69 bilion yuan.

Dalam laporan yang selebihnya, Grizzly Research juga menyerang sejarah kegagalan keusahawanan eksekutif NIO dan hubungan tidak langsung mereka dengan Luckin Coffee di peringkat pelabur.

Sebagai tindak balas kepada laporan ini, NIO menjawab pada hari Rabu bahawa syarikat itu telah mematuhi garis panduan syarikat tersenarai yang relevan dan telah memulakan prosedur yang relevan untuk laporan ini.

Lihat juga:NIO bina 205 stesen pertukaran kuasa di lebuh raya

Terjejas oleh laporan itu, harga saham NIO AS jatuh kepada $22.36 pada hari Selasa, penurunan 2.57%, dan nilai pasaran keseluruhan adalah $37.353 bilion.