NIO melancarkan SUV ES7 sederhana dan besar elektrik pintar

Pembuat kereta elektrik CinaNIO adakan pelancaran produk pada RabuDalam tempoh itu, syarikat itu melancarkan SUV menengah elektrik pintar terbarunya, ES7, bersama dengan 2.022 model ES8, ES6 dan EC6.

NIO terus mengembangkan reka bentuk SUV yang unik dengan lengkungan roda yang kompleks, membantu memberi dorongan kepada kehadiran jalan raya ES7. Paparan DRL dash berganda di hadapan ES7 menambah lampu belakang “sayap udara”, meningkatkan lebar visual.

Wheelbase 2960mm menyediakan ES7 dengan kokpit yang luas dengan panel instrumen berbentuk S dua tingkat di bahagian hadapan dan pemanjangan menggunakan rotan lestari karuun. Tempat duduk depan ES7 mempunyai fungsi pemanasan, pengudaraan dan urutan, dan tempat duduk belakang yang dipanaskan adalah standard dengan sandaran tempat duduk laras kuasa antara 23° dan 31°.

(Kredit gambar: NIO)

“Evolution Smart Technology NIO Digital System” juga memulai debutnya. Ia termasuk beberapa komponen seperti perkakasan pintar, platform pengkomputeran, sistem operasi, algoritma pintar, dan aplikasi pintar. Sistem digital NIO merangkumi pembangunan lestari sebagai ekosistem yang padu. Banyan adalah sistem operasi pintar pada platform NT2, dan Aquila Super Sensing dan Adam Super Computing dari NIO mewakili platform perkakasan dan pengkomputeran pintar. Di samping itu, ES7 akan dihantar bersama dengan pemanduan autonomi (NAD) terbaru yang dibuat oleh syarikat. Pengalaman pemanduan autonomi yang selamat dan terjamin secara beransur-ansur akan direalisasikan di lebuh raya, kawasan bandar, tempat letak kereta, penggantian bateri dan senario lain.

Standard ES7 dilengkapi dengan PanoCinema, sistem konsol digital yang serasi AR/VR. NIO dan syarikat peranti AR inovatif Nreal telah mengembangkan kacamata AR khusus yang memproyeksikan skrin 201 inci yang berkesan pada jarak enam meter. Ditambah dengan pencahayaan air terjun digital 256 warna dan sistem bunyi surround Dolby Atmos 7.1.4, PanoCinema akan memberikan pengalaman visual dan audio yang mendalam kepada pengguna di ruang eksklusif ES7.

(Kredit gambar: NIO)

ES7 juga mewarisi platform E-drive kecekapan tinggi generasi kedua, dilengkapi dengan modul kuasa SiC. Kenderaan boleh bergerak dari 0 hingga 100km/j dalam masa 3.9 saat manakala 100 hingga 0km/j membrek dalam jarak 33.9 meter. Pekali seret ES7 boleh serendah 0.263. Jangkauan pelayaran CLTC ES7 dapat mencapai 485 kilometer di bawah bateri jarak standard 75 kWh, 620 kilometer di bawah bateri jarak 100 kWh, dan lebih dari 850 kilometer di bawah bateri jarak jauh 150 kWh.

ES7 dilengkapi dengan bateri 75kWh dan bermula pada 468,000 yuan ($69,685) sebelum subsidi. Dilengkapi dengan bateri 100kWh, harga sebelum subsidi adalah 526,000 yuan. Untuk ES7 Excellent Edition, harga sebelum subsidi adalah 528,000 yuan. Penghantaran pengguna dijangka bermula pada 28 Ogos.

Lihat juga:NIO Memperkenalkan Peranti Caj dan Pelepasan Mudah Alih

Model 2022 ES8, ES6 dan EC6 dilengkapi dengan sistem digital Alder NIO. Peningkatan termasuk pengawal konsol digital, perkakasan sensor dengan keupayaan pengkomputeran/penderiaan yang dipertingkatkan, dan fleksibiliti yang lebih besar untuk ciri-ciri masa depan. Di samping itu, NIO mengumumkan susun atur enam tempat duduk dan pakej reka bentuk eksklusif untuk versi mercu tanda ES8 Pilot.