NIO melancarkan siasatan bebas terhadap laporan penjualan pendek Grizzlies

Pembuat kereta elektrik China Neo mengumumkan pada 11 Julai bahawa syarikat itu akan menubuhkan sebuah suruhanjaya bebas untukMengawasi siasatan terhadap tuduhan dalam laporan penjualan pendek kritikal Grizzly Research.

Jawatankuasa itu, yang akan dianggotai pengarah bebas Denny Lee, Wu Hai dan Long Yu, akan menjalankan siasatan sendiri. Pada masa yang sama, suruhanjaya bebas mengupah perunding profesional bebas untuk membantu siasatan, termasuk firma undang-undang antarabangsa dan firma perakaunan forensik yang dihormati.

Pada 28 Jun, agensi penjual pendek Grizzly Research mengeluarkan laporan yang menyatakan bahawa NIO mungkin menggunakan pihak berkaitan Wuhan Weineng Battery Assets Co., Ltd. untuk membesar-besarkan pendapatan sebanyak 2.617 bilion yuan (AS $388.8 juta) dan keuntungan bersih 1.777 bilion yuan. Dalam laporan penjualan pendek, tuduhan Grizzlies berkaitan dengan model perkhidmatan penyewaan bateri BaaS syarikat, Wuhan Weineng, anak syarikat NIO yang mengendalikan perkhidmatan tersebut, dan eksekutif NIO yang berkaitan, termasuk CEO William Lee.

Lihat juga:NIO membantah penemuan laporan penyelidikan Grizzlies

Pada 29 Jun, NIO mengumumkan bahawa laporan itu tidak bernilai dan mengandungi banyak kesilapan yang berkaitan dengan syarikat, spekulasi yang tidak berasas dan kesimpulan dan penjelasan yang mengelirukan, dan lembaga pengarah syarikat, termasuk jawatankuasa audit, sedang mengkaji tuduhan dan mempertimbangkan tindakan yang sesuai untuk melindungi kepentingan semua pemegang saham.