NIO melancarkan kacamata AR dalam kereta yang dikembangkan bersama dengan Nreal

Pada 5 September, syarikat kenderaan tenaga baru China Neo mengumumkanKaca NIO Air ARIa dikembangkan bersama dengan permulaan AR Nreal dan kini boleh didapati di kedai dalam talian syarikat.

Dengan cermin mata ini, pengguna akan menikmati pengalaman menonton 3D dalam kereta berkualiti teater yang setara dengan “skrin gergasi definisi tinggi 130 inci + pencahayaan ambien 256 warna + Dolby Atmos + 7.1.4 stereo audio yang mengasyikkan”. Cermin mata NIO Air AR dijual secara terhad di kedai dalam talian NIO App pada 5 September, jam 10.30 pagi. Sepasang set diskaun pertama dijual pada harga 2,299 yuan ($331) dan akan dihantar pada pertengahan hingga akhir September.

NIO Air AR Glasses (Kredit gambar: NIO)

Kaca AR udara NIO dikembangkan bersama oleh NIO dan Nreal,Syarikat peralatan AR inovatif yang dilaburkan oleh NIO CapitalMenyokong paparan 3D 1080p binokular dan liputan gamut warna 108% sRGB, serta memberikan pengalaman deria penuh kepada pengguna dengan sistem bunyi 7.1.4 Immersive Sound dan teknologi Dolby Atmos. NIO menggambarkan kacamata AR sebagai bahagian penting dalam kokpit digital panorama, Panocinema.

Ini adalah satu-satunya produk kacamata AR di dunia dengan fungsi anti-goncangan kereta. Teknologi anti-goncangan dan anti-silau yang dikembangkan bersama oleh NIO dan Nreal didasarkan pada gabungan persepsi multi-modal cermin mata dan sensor kokpit, yang dapat memberi pengguna pengalaman tontonan yang selesa semasa memandu kenderaan.

Lihat juga:Cermin mata Nreal X dan Air AR dikeluarkan di China, bermula dari 2299 yuan

Dengan bantuan antara muka operasi AR kereta eksklusif XR OS yang dikembangkan oleh NIO, pengguna dapat mengawal fungsi AR dan kokpit kenderaan melalui suara NOMI, cincin udara NIO dan aplikasi telefon bimbit eksklusif ketika menggunakan kacamata AR. NIO AIR Smart Ring dikembangkan bersama dan dihasilkan oleh NIO dan NOLO. Ia adalah alat kawalan jauh 3DOF yang menyokong interaksi ruang. Ia dapat digunakan sebagai alat kawalan jauh di kokpit NIO yang dilengkapi dengan cermin mata NIO AIR AR untuk mengawal kandungan dan interaksi dalam OS XR.

Dari segi kandungan, NIO akan menyediakan pengguna dengan hampir 200 filem 3D dan lebih daripada 260 filem Dolby Atmos melalui aplikasi iQiyi.