NIO ET7 belayar ke Eropah

Pada 22 Ogos, syarikat kenderaan tenaga baru China Neo mengumumkanET7-sedan unggulan elektrik pintar pertama jenama-telah berlayar dari pelabuhan tempatan ke Eropah. ET7 akan dipesan dan dihantar tahun ini di Norway, Jerman, Belanda, Denmark dan Sweden.

Sebagai sedan unggulan elektrik pintar NIO, ET7 memperoleh Sijil Model Penuh Komuniti Eropah (EWVTA) pada bulan April 2022, dan kini akan menjadi model elektrik pintar kedua yang dilancarkan oleh NIO kepada pengguna Eropah setelah penghantaran ES8 di Norway tahun lalu.

(Kredit gambar: NIO)

NIO ET7 dilancarkan di China pada Januari 2021 dan penghantaran bermula pada Mac 2022. Model ini kini dijual dalam tiga versi dengan julat harga 458,000-536,000 ($67,056-78,476). Kereta ini dibina berdasarkan platform pemacu elektrik kecekapan tinggi generasi kedua. Syarikat itu menjangka akan melancarkan versi yang dilengkapi dengan pek bateri keadaan pepejal 150kWh pada suku keempat 2022, dengan jarak pelayaran hingga 1.000 kilometer. Di samping itu, model baru mempunyai teknologi kokpit digital generasi kedua, lidar, suspensi udara, dll.

NIO memperluas jejaknya di pasaran Eropah. Pada 29 Julai, syarikat itu mengumumkan bahawa ia akan melabur dalam pembinaan kilang luar negara pertama di Hungary, yang akan dimasukkan ke dalam pengeluaran pada bulan September tahun ini.

Lihat juga:NIO tubuh anak syarikat teknologi mudah alih

Projek ini terletak di Biotorbagy, Pest, Hungary. Meliputi kawasan seluas kira-kira 10,000 meter persegi, ia digunakan terutamanya untuk menghasilkan stesen penggantian bateri yang menyediakan perkhidmatan penggantian bateri untuk kenderaan elektrik. Ia akan menjadi pusat pembuatan utama, pusat perkhidmatan dan pusat penyelidikan dan pembangunan untuk produk NIO di Eropah.

NIO
(Kredit gambar: NIO)

15 Ogos,Stesen pengisian dan pertukaran kedua NIO di Norway dilancarkan secara rasmi di Svarthagsveien pada 11540 0 Vestby. Syarikat itu sebelum ini mengatakan akan membina 20 stesen janakuasa generasi kedua di Norway pada akhir 2022, merangkumi lima bandar utama dan lebuh raya utama. Stesen pertama seumpamanya di Norway mula beroperasi pada akhir Oktober 2021.