Nike Running Club menghentikan perkhidmatan di tanah besar China bulan depan

Nike Running Club (NRC), aplikasi berjalan Nike, mengatakan pada hari Rabu bahawa ia akan menghentikan perkhidmatan di daratan China mulai 8 Julai 2022 kerana penyesuaian perniagaan.

NRC mengatakan bahawa ia akan menyediakan perkhidmatan eksport data untuk pelari jika perlu, dan peralatan sukan Garmin akan berhenti menyegerakkan dengan data NRC mulai sekarang.

Nike memberitahu The Paper bahawa syarikat itu mengumumkan pada 7 Jun bahawa ia akan memulakan transformasi platform digitalnya sendiri pada bulan Julai. Transformasi ini bertujuan untuk transformasi ekologi digital keseluruhan pasaran China. Semua platform telah disesuaikan, bukan hanya NRC. Satu sumber yang biasa dengan Nike juga mendedahkan bahawa NRC berada di luar talian buat sementara waktu kerana ia memindahkan pengembangan data dan teknologi dari pelayannya yang berpusat di AS ke bahagian Nike yang berpusat di Shenzhen.

Pada bulan November 2021, Nike Digital Technology (Shenzhen) Co., Ltd. (kini dinamakan semula sebagai Nike China Technology Center) dengan jumlah pelaburan 1.3 bilion yuan (AS $1943.5 juta) ditubuhkan di Shenzhen. Pada masa ini, pusat R & D telah menyelesaikan fasa pertama penggunaan sumber kakitangan dan sumber perisian dan perkakasan.

Pusat ini merancang untuk menyelesaikan penyebarannya dalam tiga tahun ke depan dan merekrut ratusan jurutera tempatan untuk memberikan perkhidmatan yang diperibadikan kepada pengguna tempatan.

Perubahan pada platform digital Nike, yang akan dilakukan pada bulan Julai, akan merangkumi peningkatan pada perisian aplikasi Nike dan perkhidmatan keahliannya, serta peningkatan versi Cina ke aplikasi SNKRS, platform pembelian kasut sukan edisi terhad, dan peningkatan ke Nike.com. Syarikat juga akan meningkatkan pelaburan untuk membantu membina ekosistem perniagaan mikro. Nike mempunyai rancangan mini sendiri, rancangan mini kelab latihan yang sudah tersedia di WeChat.

Platform digital juga akan dihubungkan dengan lancar dengan perkhidmatan dan pengalaman keahlian di semua kedai luar taliannya, termasuk kedai Nike yang dikendalikan secara langsung dan kedai rakan kongsi, kata Nike.

Lihat juga:Airbnb untuk memindahkan data kepada pesaing China sebelum keluar

Hasil syarikat untuk suku ketiga tahun fiskal 2022 yang diungkapkan pada 21 Mac menunjukkan bahawa dalam tempoh pelaporan, pendapatan syarikat adalah 10.9 bilion dolar AS, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 5%. Penjualan dalam perniagaan digital jenama Nike meningkat 19 peratus, didorong oleh pertumbuhan dua digit di Asia Pasifik, Amerika Latin, Eropah, Timur Tengah dan Afrika. Di samping itu, dalam tempoh pelaporan, pendapatannya yang tidak diaudit di Greater China adalah AS $2.16 bilion, penurunan dari tahun ke tahun sebanyak 5%.