Ni Xingjun mengundurkan diri dari syarikat blockchain Ant Group

Ant Group Blockchain Technology (Shanghai) Co., Ltd. secara rasmi mengeluarkan pengumuman perubahan pendaftaran kepada Pentadbiran China untuk Industri dan Perdagangan pada 3 Ogos,Wakil sah ditukar dari Ni Xingjun menjadi Zou LiangPada masa yang sama, Ni telah meletak jawatan sebagai pengarah eksekutif, dan Zou kini berkhidmat sebagai pengerusi dan pengurus besar syarikat.

Ant Group Blockchain Technology ditubuhkan pada bulan Disember 2018 dengan modal berdaftar 100 juta yuan (AS $14.8 juta). Ia dimiliki sepenuhnya oleh Ant Group Chain (Shanghai) Digital Technology Co., Ltd. Ia adalah segmen perniagaan teknologi inovatif Ant Group, dengan fokus pada Kewangan teknologi dan bidang lain.

Tidak lama dahulu, Ni Xingjun menggantikan Jing Xiandong sebagai wakil sah dan ketua Alipay (China) Network Technology Co., Ltd., dan terus melaporkan kepada Jing, yang juga ketua dan CEO Ant Group. Alipay menjawab pada masa itu bahawa ini adalah amalan tadbir urus korporat standard Alipay, yang sesuai dengan keadaan sebenar operasi syarikat.

Alipay (China) Network Technology Co., Ltd. ditubuhkan pada tahun 2004 dan didaftarkan di Shanghai. Ia adalah badan utama lesen pembayaran Alipay, dengan pemaju teknikal menyumbang lebih dari 50%. Syarikat teknologi menyediakan teknologi pembayaran dan memperoleh perkhidmatan untuk pelbagai pedagang dan institusi. Pada masa ini, ia telah melayani 80 juta peniaga dan 1 bilion pengguna.

Lihat juga:Cha Xiuli, bekas naib ketua Suruhanjaya Pengawalseliaan Sekuriti China, dilantik sebagai pengarah bebas Ant Group

Maklumat orang ramai menunjukkan bahawa Ni Xingjun, sebagai anggota teras pasukan pengasas Alibaba Group, bergabung dengan syarikat itu pada tahun 2003. Beliau juga merupakan pembangun versi awal Alipay. Pada bulan Jun 2020, dia berkhidmat sebagai CTO Ant Group. Pada bulan Julai 2022, Alibaba Group mengeluarkan laporan tahunan tahun fiskal 2022 yang menunjukkan bahawa Ni tidak lagi berfungsi sebagai rakan kongsi Alibaba Group.

Zou Liang, yang bergabung dengan Ant Group pada tahun 2015, berkhidmat sebagai pengurus besar jabatan perkhidmatan awam Alipay dan naib presiden kumpulan perniagaan Alipay Ant Group.