New Oriental untuk menawarkan kursus sebulan percuma untuk pelajar Bahasa Inggeris Wall Street

Wall Street English, sebuah syarikat latihan bahasa yang ditubuhkan lebih 50 tahun lalu, baru-baru ini mengisytiharkan perniagaannya di China muflis kerana kesukaran menguruskan 1.2 bilion yuan (kira-kira AS$185 bilion) dalam yuran pengajian dan gaji tertunggak.

Pada 14 Ogos, Rival Education First (EF) mengumumkan bahawa ia akan menawarkan kursus dalam talian percuma untuk pelajar WSE. Seterusnya, Sekolah Pendidikan Oriental Baru di Hangzhou dan Shanghai juga mengumumkan bahawa mereka akan menyediakan kursus percuma selama sebulan untuk pelajar WSE di tempat-tempat ini.

Pada 16 Ogos, Jabatan Pembelajaran Bahasa Inggeris Dewasa New Oriental Hangzhou School mengumumkan melalui akaun WeChat rasminya bahawa ia akan menyediakan kursus elektif luar talian percuma selama satu bulan untuk pelajar WSE di bandar ini.

Dua hari kemudian, New Oriental Shanghai School mengumumkan bahawa pusat pembelajaran bahasa Inggerisnya akan menyediakan kursus elektif luar talian percuma selama satu bulan untuk pelajar WSE di Shanghai.

Lihat juga:Wall Street English boleh menghadapi tuntutan mahkamah, syarikat bersaing memikat bekas pelajar

New Oriental Shanghai School menggunakan akaun WeChat rasminya untuk menyatakan bahawa “New Oriental tidak mempunyai kerjasama perniagaan dengan Wall Street English. Atas rasa empati dan tanggungjawab sosial, kami bersedia membantu pelajar yang terlibat dan merancang untuk menyediakan kursus elektif luar talian percuma selama satu bulan untuk pelajar WSE di Shanghai.”

Sebenarnya, sejak pengawal selia domestik mengeluarkan kebijakan yang disebut “pengurangan berganda”, harga saham New Oriental telah merosot dan nilai pasarannya telah kehilangan hampir separuh. Syarikat kini sedang mencari transformasi dan berusaha untuk mengembangkan perniagaan baru dalam konteks dasar “double down” untuk bertahan di pasaran baru.

Ditubuhkan di Itali pada tahun 1972, WSE adalah institusi latihan bahasa Inggeris dewasa antarabangsa. Ia memasuki pasaran China pada tahun 2000 dan kini telah membuka 71 pusat pembelajaran di 11 bandar di China. Pegawai syarikat mengatakan terdapat lebih daripada 3,000 pekerja di China pada satu masa. Media domestik thepaper.cn melaporkan bahawa semua sekolah WSE di China ditutup, tetapi ramai pelajar belum menyelesaikan kursus mereka. Kursus-kursus yang belum selesai ini berjumlah ratusan juta yuan.

CBN melaporkan pada 12 Ogos bahawa pengarah jualan WSE North memberitahu pengetua semua sekolah syarikat mengenai keputusan untuk mengisytiharkan muflis pada minggu depan, meminta mereka memberitahu pekerja untuk menyelesaikan prosedur peletakan jawatan secepat mungkin. WSE belum bertindak balas terhadap perkembangan ini.