New Oriental Education mengendalikan e-dagang langsung dwibahasa

Menurut data Huitun, jumlah penonton “Oriental Optimal”Bilik Siaran Langsung Rasmi Pendidikan Oriental Baru, Institusi Tutor Cina, mencapai 12.746 juta pada 11 Jun, dengan jumlah komoditi harian 21 juta (AS $3.12 juta), kedudukan keenam di Douyin.

Pada 28 Disember 2021, New Oriental melancarkan platform siaran langsung “Oriental Optimal” yang memfokuskan pada penjualan produk pertanian. Pada peringkat awal, fokus perbincangan awam masih berkisar pada pandangan peribadi pengasas syarikat Yu Minhong dan berbual dengan selebriti.

Pada 10 Jun, Dong Yuhui, seorang guru bahasa Inggeris yang mengaku telah mengajar 500,000 pelajar dalam 8 tahun, dengan mahir menggunakan papan putih untuk menjelaskan bagaimana menyatakan ciri-ciri produk yang dijualnya dalam bahasa Inggeris. Dengan cara inilah pilihan Dong dan Oriental menjadi popular. Data terbaru menunjukkan bahawa pada 11 Jun, “Oriental Optimal” mencapai anggaran penjualan 19,921,700 yuan, peningkatan 40 kali ganda dari awal siaran, dan jumlah penonton dalam talian mencapai 88,600 pada puncaknya.

Dong Yuhui di saluran siaran langsung (sumber gambar: Sina)

Pada 10 dan 11 Jun, tujuh atau lapan penyiar langsung muncul di Oriental Optimal, dan mereka semua memilih untuk menjual produk dalam bahasa dwibahasa. Mereka menjual barang dengan cara yang berbeza, watak dan penampilan, tetapi semuanya dinyatakan dengan jelas.

Pengasas syarikat itu, Yu Minhong, jelas mempunyai idea yang jelas mengenai siaran langsung. Pada bulan Mei, dia mengatakan bahawa terdapat dua sistem di belakang New Oriental Education: yang pertama adalah sistem penjualan, dengan Oriental Optimal sebagai teras; Yang kedua adalah sistem produk, termasuk produk luaran dan perpustakaan produknya sendiri.

Ia didedahkan pada 8 Jun bahawa syarikat itu telah menubuhkan pasukan “New Oriental Live” yang akan menjual produk pendidikan, termasuk buku, perkakasan pembelajaran dan kursus.

Lihat juga:Pendidikan Oriental Baru Menubuhkan Platform Jualan Produk Pendidikan

Setelah pemerintah China melaksanakan kebijakan “pengurangan berganda”, syarikat pendidikan domestik telah melepaskan perniagaan K12 mereka dan mengubah model mereka. Pada bulan Februari tahun ini, Puxin Education mengeluarkan pengumuman yang menyatakan bahawa pihaknya sedang menilai perniagaan restoran makanan segera China.