New Oriental akan memberhentikan lebih daripada 40,000; Perkhidmatan sekolah rendah dan menengah akan ditutup

LewatTerdapat laporan pada hari Jumaat bahawa New Oriental akan mengurangkan jumlah pekerja dan pilihan perkhidmatan dengan ketara. Pada pertemuan eksekutif pada 17 September, Yu Minhong, pengasas dan ketua New Oriental, mengumumkan bahawa pendaftaran luar talian untuk mata pelajaran sekolah rendah dan menengah akan dihentikan selepas semester musim gugur, dan bandar-bandar secara beransur-ansur akan menutup pusat perkhidmatan.

Ini bermakna New Oriental akan meninggalkan sumber pendapatannya yang paling penting. Laporan penyelidikan UBS pada akhir bulan Julai menunjukkan bahawa perniagaan bimbingan selepas sekolah untuk sekolah rendah dan menengah utama menyumbang 80% daripada pendapatan fiskal New Oriental 2021.

Syarikat pendidikan ini telah ditubuhkan selama 28 tahun dan telah menyediakan pelajar kolej dengan latihan di luar negara sejak awal. Pada tahun 2005, ia melepaskan perniagaan dalam taliannya dan membentuk KoolEarn. Sejak 2017, pendapatan perniagaannya dari perkhidmatan sekolah rendah dan menengah menyumbang lebih daripada 50% daripada jumlah pendapatan syarikat.

Yu berkata pada mesyuarat itu bahawa keputusan itu disebabkan terutamanya oleh kekangan masa dan harga. Dalam persekitaran dasar semasa,Pelarasan syarikat akan berlaku.

Sejak bulan Julai, sejumlah kebijakan yang menyekat industri latihan di luar kampus telah diperkenalkan. Beijing mengeluarkan notis pada 15 September, meminta syarikat yang memberikan bimbingan kursus sekolahMenjadi organisasi bukan keuntungan menjelang akhir tahun ini.

Pemotongan pekerjaan berlaku ketika perniagaannya menyusut. Yu mengatakan secara dalaman bahawa ia pada awalnya merancang untuk memotong 40,000 pekerjaan pada akhir bulan Ogos, tetapi pada pertengahan September, kurang dari 10,000 pekerjaan telah diberhentikan. Dua orang yang rapat dengan perkara itu berkata bahawa New Oriental mempunyai kira-kira 100,000 pekerja pada awal tahun ini.

New Oriental biasanya menubuhkan kampus di setiap bandar yang masuk, dengan pelbagai pusat pengajaran. Kampus dinilai berdasarkan pendapatan dan keuntungan setiap tahun kewangan. Selepas semester musim gugur, New Oriental secara beransur-ansur akan menutup perniagaan mata pelajaran sekolah rendah dan menengah yang jatuh di kampus di bawah Gred B. Sebelum itu, sekurang-kurangnya satu tempat pengajaran disediakan di kampus Gred B dan ke atas. Terdapat 12 kampus tingkat B di seluruh negara, dengan pendapatan lebih dari 200 juta yuan atau keuntungan lebih dari 50 juta yuan pada tahun fiskal 2020.

Walau bagaimanapun, walaupun sekolah cawangan A dan B telah mula menutup pusat pengajaran. Seseorang yang biasa dengan perkara itu berkata bahawa 10-20 pusat pengajaran telah ditutup di kawasan berpendapatan tinggi seperti Nanjing dan Guangzhou.

Lihat juga:New Oriental’s DFUB menutup perniagaan tuisyen untuk pelajar kelas 12

Xueersi Peiyou, anak syarikat gergasi pendidikan dalam talian Tal, juga mula menutup pusat pengajarannya. MenurutLaporan Perniagaan Abad ke-21, Xueersi Peiyou mempunyai 53 tempat pengajaran di Beijing, yang pada awalnya hanya 26 yang beroperasi seperti biasa. Jenama baru-baru ini menetapkan matlamat untuk memindahkan semua kursus mata pelajaran di sekolah rendah dan menengah ke dalam talian pada akhir semester musim gugur ini.